CAMINO DEL NORTE – 2013

Der blev for længe siden sagt "er du først begyndt på den første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig, du få en evig trang til at fortsætte, lyst til at opdage, lyst til at vide, lyst til at lytte, lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hun/han du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på sin første pilgrimsvandring"

Camino de Santiago de la Costa eller Camino del Norte, snor sig langs den Spanske Nordkyst - Biscayabugten - de betydende byer er: Hendaya, San Sebastián/Donastia, Bilbao, Castro Urdiales, Santander, Ribadesella, Gijón, Avilés, Luarca, Ribadeo, Mondoñedo, og Sobrado dos Monxes, og samles med Camino Francés i Arzua. 
Den samlede distance fra Hendaya til Santiago de Compostela er under hensyntagen til hvilken rute der vandre ca. 860 km.
Camino del Norte er den oprindelige camino til Santiago de Compostela, da den gik igennem den daværende kristelige del af den Spanske halvø. Ruten går igennem 4 nordspanske provinser: Baskerlandet (Pais Vasco), Cantabria, Asturias og Galicia.
Ruten er, som det ligger i navnet, kystnær for det meste. Ruten er udfordrende, fordi den har en meget vekslende højdeforskel (sammenlagt er det ca. 12.235 m op og ca. 12.015 m ned) og der er langt mellem albergues. Ruten er utrolig smuk og der er dage med lange vandringer - 10 dage med over 30 km om dagen.

De Kantabriske Bjerge er på venstre hånd en meget lang del af ruten og i Provincia de Asturias - bjergkæden Picos de Europa - hvor bjergkædens højeste bjerg er på 2.648 m - Torre de Cerredo.


Sædvanligvis vandres der  i ca. 32 dage for at komme til katedralen i Santiago de Compostela (Billedet).