GEORGIEN – PILGRIMSFÆRD – 2019

Der blev for længe siden sagt "er du først begyndt på den første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig, du få en evig trang til at fortsætte, lyst til at opdage, lyst til at vide, lyst til at lytte, lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hun/han du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på en første pilgrims- vandring"

Min georgiske pilgrimsfærd starter længst mod sydvest i Georgien  i - Batumi - der er havneby mod Sortehavet og tæt på den tyrkiske grænse. I den sydvestlige region Adjarien. Jeg starter min pilgrimsfærd med at deltage i eftermiddagsmessen i Batumis gamle ortodokse kirke i den gamle bydel, hvor den nærmest er nabo til en moské. efter messen går turen til moskéen og den katolske kirke.

I 2017 var jeg på pilgrimsfærd i Armenien, der er verdensældste kristne land. Georgien er det næsteældste. Det blev kristent i år 337 , da kong Mirian af Iberien gjorde kristendommen som officiel religion. I år 506 brød den georgiske kirke sammen med den armenske med Rom for at danne en ny kirke. I Georgien blev det - georgiske ortodoks-apostoliske kirke. Den har tradition i den russisk ortodokse kirke. Men hvorfor pilgrimsfærd og pilgrimsvandring i Georgien, der er en af de østligst og sydligste dele af Europa? I Georgien har kristne munke, som i andre dele af Europa, bygget og beboet mange katedraler, klosterborge med kirker. Mange af dem er helt tilbage fra det 3. århundrede.

Faktisk er Georgien oversået med disse religiøse bygninger, lige fra klostre udgravet som huler i bjergerne fra det 3. århundrede til den nyeste og senest opførte imponerende katedral fra 1989--2004 i Tbilisi. Det ældste kirkekompleks ligge med en fantastik udsigt over den gamle oprindelige georgiske hovedstad Mtsketha - Jvari  Klostret der er fra det 5. århundrede, som samtidig er udgangspunktet for den georgiske kirkearkitektur.

Den nordgående og eneste mulige vej til Rusland fra Tbilisi og Armenien er den gamle handels- og militærvej - Georgian Military Highway - hvor der ligger det ene klosterkompleks efter det andet på de ca. 170 km lange transportvej - man kan kalde det en Klostervej eller Klosterrute - der i øvrigt også har været en pilgrimsrute for søgende til de mangle klostre.

Mange af disse klostre har en enestående beliggenhed i det bjergrige område af Central Kaukasus, hvor bl.a. det meste berømte klosterkompleks  - Gegerti Trinity Church er beliggende i over 2.200 m højde. Med baggrund i viden om alle disse skønt beliggende klostre og kirker, disse enestående gamle bygninger med en historie længere tilbage end den nordiske kristendom var det tiltrækkende at besøge ikke blot dette skønne og skønt beliggende land, men også disse bygninger og gøre rejsen til en pilgrimsfærd med besøg i disse enestående bygninger med fromhed, som vi ikke er vant til - Den Georgiske Ortodokse Kirke.