KLOSTERLEDEN – 2020

Selvom du har taget det sidste skridt på din første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig. Du få en evig trang til at fortsætte. lyst til at opdage. lyst til at vide. lyst til at lytte. lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hende/ham du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på sin første pilgrimsvandring.

Klosterleden er den af flere pilgrimsruter omkring Vadstena Kloster i Østergötland ved Vättern.

Vadstena er hjemsted for den Hellige Birgitta af Sverige, der levede fra 1303 til 1373 og var ud af svensk kongeæt. Birgitta rejste efter en åbenbaring på pilgrimsfærd til Rom sammen med sin datter Katarina for at opleve rom i det hellige år 1350. Birgitta var også  på pilgrimsfærd til Santiago de Compostela. I 1370 fik hus af pave Gregorius XI og fik sin orden godkendt - Birgittaordenen. Omkring år 1500 var der rudt om i Europa 25 klostre og i dag er der udover i Vadstena 9 klostre rundt om i Verden.

Klosteret i Vadstena har i de senere år gjort meget for at skabe opmærksomhed for pilgrimsvandring, netop i, at Birgitte i 1300 tallet selv drog på pilgrimsfærd til både Rom og Santiago og har fået udlagt pilgrimsruter, der følger Birgittas vandringer på Ombergsletten - Klosterleden og hedes ligfærd fra Østrekøping over Linkøping til Vadstena - Birgittaleden og en række mindre pilgrimsruter i lokalområdet.

Derudover er der oprettet et Pilgrimscentrum - informationscenter og der er også tilknyttet kursusvirksomhed om pilgrimslivet ved bl.a. at man kam komme på Pilgrisretræter (over 5 dage) og Pilgrimshvila (en enkelt dag) og her være sammen med ligesindede og få indblik i det at være pilgrim.

Det er måske ikke lige nærliggende at tage på pilgrimsvandring i Sverige, men muligheden er nærliggende både med hensyn til afstand og med hensyn til længde på pilgrimsruterne. I alt er der ca. 200 km vandring i smuk natur ved Vättern (Sveriges næststørste sø) og med gode overnatningsmuligheder i små hyggelige byer med mange kulturminder og smukke kirker.