CAMINO ARAGONÉS – 2012

Der blev for længe siden sagt "er du først begyndt på den første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig, du få en evig trang til at fortsætte, lyst til at opdage, lyst til at vide, lyst til at lytte, lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hun/han du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på sin første pilgrimsvandring"

CAMINO ARAGONÉS
Caminoen er en forlængelse af Via Tolosana, der har sin begyndelse i Arlés i Frankring og har sit løb over Toulouse til Col du Somport. Herfra bliver den Camino Aragonés. 
Via Tolosana benyttes af pilgrimme, der kommer nordfra ved Lac Leman (Genfersee) altså fra bl.a. Italien, Schweiz, Frankrig, Tyskland og videre mod Santiago de Compostela.
Adgangen til Spanien er enten over Col de Somport eller over Col de Lepoeder, hvoraf sidstnævnte er den mest populær, da der fra Col de Somport er omkring 80 km længere til Santiago de Compostela.
Camino Aragonés løber frem til Yesa reservoir langs Rio Aragon, der kommer fra Pyrenæerne og svinger mod vest ved Jaca. Derefter løber caminoen frem til Undués de Lerda, hvor den når Navarra regionen og der løber den yderligere omkring 70 km frem til Obanos. Her løber den ind og bliver til Camino Frances.
Pilgrimmene kommer kun gennem to større byer på vejen, nemlig Jaca og Sangüesa. Kun små ubetydeligere småbyer bl.a. gennem helt forladte småbyer, som f. eks. Ruesta. De historiske højdepunkter er Jaca og klostret San Juan de la Peña.
Camino Aragonés er langt fra så befolket af pilgrimme som Camino Navarra fra Saint Jean Pied de Port. Derfor er der ikke den samme rigelige forsyning af overnatningssteder, som senere på pilgrimsruten.