KLOSTERLEDEN -Pilgrimsfærd 1

Start byVadstena – Pilgrimsrunda – Vadstena
Dato14. oktober 2020
Vejr+6C – +8C      overskyet /blæst
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværdhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag 0 km
Afstand tilbagelagt i alt84 km
Pilgrimsrunda - er en pilgrimsfærd enten på cykel eller i bil rundt om Tåkern på 95 km med besøg i 12 kirker. Efter eftermiddagsmessen kører jeg ud af Vadstena. Den første kirke er naturligvis Klosterkirken i Vandstena. Den næste ligger mod nordøst ved Orlunda. Orlunda kirke er fra 1890 og har arkitektur, som en katedral. Den afløste en tidligere kirke fra 1200 tallet.
I Skänninge blev der 1200 tallet bygget en meget stor kirke helt i tegl, som var meget usædvanligt for middelalderen. Den ligger ud til stadens torv. Kirken er indviet til Jomfru Maria. Den har mange fine kunstværker fra bl. a. baroktiden.
Herefter kæres mod syd til Bjälbo. Kirken er fra 1200 tallet og har Östergötlands højeste tårn på 38 m. Tårnet var i ufredstid i brug som tilflugtssted for egnes beboere.
Videre mod syd ligger landsbyen Appuna, hvor den hvide kirke opført i kalksandsten ligger. Ved kirken er en runesten. Den næste kirke i rækken er Kumla kirke, som er den mindste i Linköping stift. Den er bygget i 1100 tallet med fritliggende klokketårn i træ. Nu er vi igennem halvdelen af kirkerne og den 7. af dem hedder Svanhals og ligger tæt ud til Tåkern og er speciel ved, at over korset på kirkens tårn, er en svane. Kirken er fra 1700 tallet. Ved Rök er en stor turistattraktion - Rök Stenen - en af Sveriges mest kendte runesten og den står næsten op til kirkemuren. Kirken er hvid og opført i 1842-1845. Herefter kører jeg til den sydligst beliggende kirke i Heda. Den er en af Sveriges mange middelalder kirker. Kirken har en noget usædvanlig arkitektur.
De sidste 3 kirker har I stiftet bekendtskab med, da det er dem jeg bl.a. vandrede til, nemlig Rogslösa, Örberga og Nässja. Nu kører jeg mod nord og den første er Rogslösa, kirken med det høje tårn og med den kendte Roglösadörren, der er indgangsportal til kirken. Videre mod Vadstena ligger Örberga kirke. På kirkegården er begravet et barn "Dag". En lille dreng der fødes og døde samme dag. Den sidste kirke jeg besøger på Pilgrimsrunda er Nässja, denne lidt mærkeligt udseende kirke, der set fra øst ligner en slags sagnfigur. Kirken har trætag og afvalmet gavle, hvilket er meget usædvanligt. På min pilgrimsfærd var kun kirken i Skänninge åben, men i højsæsonnen er de åbne og derfor kan beses indvendig. Jeg har booket overnatning for 2 nætter på - Hotel Slotsgården - det samme hotel, som for et par dage siden. For overnatningerne betaler jeg SEK 2.190 inkl. morgenmad. 

Skriv et svar