CAMINO DEL NORTE – SAMMENFATNING

Der er 3 nøgleord der knytter sig til den pilgrimsvandring på Camino del Norte

Fantastisk - flot - forfærdelig.

Du vandre gennem 4 provinser på Camino del Norte - 4 forskellige landsdele - Baskerlandet med Bilbao - Cantabrien med Santander - Asturien med Oviedo og Galicien med Santiago de Compostela - 4 meget forskellige landsdele, med hvert sin fremtoning.
Baskerlandet med Bilbao - der dobbelt så stor som København og som er transformeret til et kulturelt centrum og regionen i øvrigt med et bakket og grønt landskab med  bjerge og udpræget landsbrugsområder og skove. Langs kysten  ud til Biscayen er der turistområder med vel nok det bedst kendte San Sebastian men de andre kystbyer er ikke at forglemme - med mange fantastiske badestrande. At vandre langs kysten er en fantastisk oplevelse med de grønne områder og det blå vand og til venstre de begyndende bjerge - De Kanabriske Bjerge - ligger som en høj bjergkæde på din venstre side når du vandre mod vest.
Kantabrien er med den utrolig flotte hovedstad - Santander - en region der er rig på fortidsminder, der går helt tilbage fra menneskenes oprindelse og op gennem middelalderen til nyere tid. En region der har været og stadig er rig på mineraler og andre naturforekomster. Igen her er der høje bjerge ganske i ganske kort afstand fra havet, der giver et helt særligt klima.
Og igen er der den ene smukke by langs kysten med skønne sandstrande. Også her er landskabet bakket også helt ud til kysten gennemskåret af mange floder der går fra syd mod nord.
Asturien er den næste region du vandre igennem. For mig har det været den kønneste og flotteste region at vandre igennem. Asturien er et kongedømme og var det første kongedømme i på den iberiske halvø og forblev kristent under den muslimske invasion og det var ligeledes herfra at tilbageerobingen af de muslimske områder tog sit udspring. Asturien er ligeledes rig på naturressourcer især kul og guld har været udvundet. Endvidere har Asturien ligeledes land- og skovbrug. Asturien er især kendt for sin særlige markante arkitektur. Asturien havde en i de 2 foregående århundrede en massiv udvandring til Sydamerika. Det har bevirket at regionen er blevet velhavende, da mange af udvandrene vendte tilbage og ikke blot byggede nogle utrolig flotte og store huse i sydamerikansk stil men også vendte hjem velhavende og dermed gav velstand til regionen.
Den sidste region der vandres igennem er Galicien - denne helt specielle region - der fortsat har mystikken over sig. Galicien er den fattigste region i Spanien og den region, hvor der bor færrest indbyggere pr. km2. Klimaet er meget regnfuldt og tåget med kolde dage i vinterhalvåret. Regionen har mange små landbrug. Regionen er præget af det våde klima og har mange eucalyptus skove og skovbrug er udbredt i regionen. Og ikke at forglemme, at Santiago de Compostela er den absolut mest kendte by i regionen på grund af Skt. Jacobs grav i Katedralen i Santiago.
Når jeg skriver fantastisk - så er det fordi denne pilgrimsvandring i forhold til de tidligere er gået igennem et landskab, der er væsentlig forskellig med dette bakkede landskab,  og udsigten i mange uger til det til den anden side udsigten til de høje bjerge. Vejret har naturligvis også gjort sit Det har været solskin og dejligt varmt vejre  i næsten 30 dage ud af de 37 dage jeg har været i Spanien. Det bakkede landskab stiller også krav til fysikken. Det er hårdt hver dag at skulle vandre i gennemsnit 400 m op og 400 m ned.
Når jeg skriver flot, så er det fordi der har været så mange flotte naturoplevelser, vandet, bjergene, kulturminderne, arkitekturen, skove, kystbyer  m.v. At gå langs vandet om morgenen hvor det er stille og mørkt, gå langs de mange sandstrande og se det forskellige lys, gå en tidlig morgen hvor det stadig er mørkt ud i en skov og langsomt høre at alt vågner, hønsene, hundene, fuglene, at se tåge lette og solen stå op. Det har været et flot sceneri. Gå gennem smukt beliggende byer. Se de mange kulturminder, hvor mange er tilgængelige og velholdt, hvor andre har fået lov til at stå urørt med den charme der følger af at det for lov til at forfalde. Flot arkitektur især i Asturien og særligt disse store villaer - nogen gange nærmest paladser - der er malet i nogle fantastiske farver og her også fra uhørt vedligeholdt til ruiner. Og det flotte vejr, der har fulgt med mod vest.
Forfærdeligt - fordi det har været anstrengende på de 860 km at skulle vandre i alt ca. 12.000 m op og 12.000 m ned. Det er ca. 13 kg på din ryg når du vandre op -at vandre op er ikke bare en lang opstigning. Det sker ofte i korte etaper, hvor du vandre 100 eller 200 m op ad bakkesiderne, ofte fra en overgang over en flod eller større å og så vandre du ned til den næste overgang for igen at vandre op. Det er hårdt for fødderne især i varmen. Du skal bruge alle dine kræfter i op til 35 c varme og når du skal vandre ned, skal du passe på ikke at få for meget fart på, så her bruger du benmusklerne for at stemme imod.
På grund af varmen er der dage hvor jeg har måtte indtage mellem 4 og 5 l væske. Jeg har på grund af de ofte lange strækninger uden mulighed for at købe vådt eller tørt , måttet have 2 l vand med og forplejning til mindst 1 måltid.
Det er også psykisk anstrengende, at gå ofte op til 20 km eller 4 til 5 timer uden at møde et eneste andet menneske. Du vandre på stier ude på marker, inde i skove, langs vandet oppe i bakkerne ofte langt fra andre veje og beboelser. Det giver en følelse af at du er det eneste menneske i verden. Det skal du vende dig til. Der er såmen ikke så meget at være bange for. Der er ingen farlige dyr, hunde er ofte bundet som vagt hunde og de store hunde der passer på geder, får og køer giver kun hals og det er nok til at du holder dig væk. De få mennesker du så endelig møder er enten pilgrimme med det samme mål som dig eller lokale beboere, der er fredeligheden selv.
De pilgrimme jeg har mødt på min vandring er for de flestes vedkommende - pilgrimme der har vandret andre pilgrisruter før de begav sig ud på Camino del Norte og det fortælle vel lidt om, at den camino giver mig sig ikke i kast med uden at have prøvet pilgrimsvandring før.
Men jeg ville ikke være denne pilgrimsvandring på Camino del Norte foruden. Nu er der ikke meget der kan overraske mig på en vandring.

Skriv et svar