OM PILGRIMSPAS & COMPOSTELA – TESTIMONIUM – BIRGITTACERTIFIKAT

Når man vil på pilgrimsvandring, har man mulighed for at overnatte på herberge (albergue = Spanien) (ostello = Italien) (gite = Frankrig), hvor man på billig vis kan overnat te - få en køjeseng i fælle, adgang til fælles  toilet og bad og adgang til køkken eller et måltid (aften og/eller morgen).
Det kræver at man kan dokumentere at man er pilgrim og ikke turist.
Den dokumentation kan man få ved at erhverve sig et pilgrimspas, der er autoriseret af en
pilgrimsorganisation.
I pilgrimspasset får man typisk et stempel på sit overnatningssted og kan få det i mange kirker og andre religiøse steder, hoteller, cafeer, forretninger etc.
Typisk beder du om et stempel på dit overnats sted og ved besøg i kirker og kultursteder, der så dokumenterer, at du har vandret mellem de steder du har fået stempel.
Særligt i Spanien er det nødvendigt med 2 stempler pr. dag på de sidste 100 km til Santiago. Mere om det senere.
Hvordan får jeg et pilgrimspas?
Det kan du erhverve gennem en pilgrimsorganisation - i Danmark  - Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Du betaler et beskedent beløb for det og porto for at få det sendt frem  til dig.
Skal du på pilgrimsvandring i Italien, er der flere pilgrimsorganisationer der levere pil grimspas.
Som pilgrim kan du overnatte på disse herberger til en rimelig pris. Hvis du ikke er pilgrim kan du ikke overnatte på herberget.
Både i Spanien, Frankrig og Italien er forskellige herberger - kommunale/kirkelige og private.
De kommunale og de, som hører til kirkelige organisationer, kirker og klostre, har ofte en betaling for overnatningen som er fra donation til 10-15€, afhængig af kvalitet og ydelser.
Donation er defineret som ikke gratis men efter evne, typisk, hvad det ville have kostet at overnatte på et kommunalt herberg.
De private herberger har ofte flere valgmulighed er i overnatningskvalitet. Du kan få dit eget værelse (enkelt værelse) ofte med fælles toilet/bad, eller et værelse med 2- 4 senge for en familie eller venner.
For at være pilgrim, skal du ikke overnatte på et herberg, men du får nok den mest autentiske oplevelse af din pilgrimsvandring ved at være sammen med andre pilgrimme, der har det samme mål som du.
Du kan også overnatte på hoteller, barer, der har nogle få værelser, B&B steder, ferielejligheder, værelser via AirB&B. Her beder du også bare om et stempel eller en påtegning i dit pilgrimspas. Værterne er bestemt villige til det, men ikke altid opmærksom på det. Så bare spørg.
Selvom du har pilgrimspas - skal du have dit almindelige rejsepas med. I udlandet er det ofte et krav du kan dokumenterer din identitet. Husk at få det retur seneste inden du vandre ud fra dit overnatningssted.
Når du er kommet frem til dit pilgrimsmål, har du ofte mulighed for at bede om en dokumentation for din pilgrimsvandring fra dit startpunkt til pilgrimsmålet. For at opnå dokumentationen, skal du ofte kunne fremvise dit pilgrimspas, der kan dokumentere at du er kommet frem ved vandring (evt. cykle/hest) og at du har vandret med udgangspunkt i et religiøst ønske.
I Spanien kan du i Santiago modtage et såkaldt Compostela, der på latin dokumenterer at du har vandret mindst de sidste 100 km før Santiago. Du kan også bede/ købe et bevis på hvor mange kilometer du har vandret og på hvilke pilgrimsvej.
Du skal du have mindst 2 stempler i dit pil grimspas de sidste 100 km uanset hvor langt du har vandret, hvor du kun kan nøjes med 1 pr. dag.
Compostela kan du bede om på Pilgrimskontoret i Santiago. Du bør lægge en donation for det.
Compostela kan som nævnt være med bag- grund i en religiøs vandring, men du kan også få et Compostela, hvis du blot ønsker det, det ser lidt anderledes ud.
Eller du kan helt lade være med at få en dokumentation på din vandring. Det er op til dig.
På den anden side, så bed om at udstedt en dokumentation. Du kan jo altid lægge den i skuffen eller på hylden.
Hvordan er det ved pilgrimsvandring i Frankrig og Italien. det er såmen ikke så meget forskellig fra Spanien.
Ved de store udgangspunkter i Frankrig for pilgrimsvandring Le Puy, Arlés og Vezelay, kan du få pilgrimspas i enten den lokale katedral eller på turistbureau eller et herberg. Og samtidig få dit første stempel.
I Frankrig er der ikke nogen kirkelig organisation der udsteder et dokument på din pilgrimsvandring, da pilgrimsvandringen har slutmål i Santiago.
I Italien kan du kontakte den italienske pilgrimsorganisation knyttet til det pilgrimsmål du vil vandre til og få tilsendt et pilgrimspas. Det kan være pilgrimsvandring til Rom eller til Assisi. Begge pilgrimsmål udsteder Testimonium.
For at få udstedt et Testimonium i Rom skal du have vandret de sidste 110 km før Rom. I Assisi skal du have vandret mindst fra La Verna, der var Franz af Assisi mest benyttede opholds kloster.
I Rom få du udstedt Testimonium i Vaticankontoret, der er beliggende i Vaticanet til venstre for Peters Kirken, hvor du vandre op i kolonnaden til Schweizergade vagten. Her beder du om at få udstedt et Testimonium. De anviser dig vejen til Vaticankontoret.
I Assisi er det på Pilgrimskontoret i Klosterkirken. Den ligger lige frem for indgangen til kirken. Bed vagten om adgang til kontoret.

Skriv et svar