VIA TOLOASANA – SAMMENFATNING

I april 2019 vandrede jeg fra Arlés til Toulouse (417 km) og i juli 2020 vandrede jeg fra Toulouse til Lourdes (204 km) og nu her i 2023 fra Col de Somport til Lourdes (127) eller nu i alt 744 km.

Via Tolosana er en af de 3 pilgrimsveje, de to andre er Via Lemovicensis og Via Podensis) der i Frankrig er “fødevej” til Camino Francés ved at Via Tolosana ved Col de Somport starter på Camino Aragonés og de 2 andre ved Saint Jean de Pied de Port over Alto de Lepoeder.

Den samlede Via Tolosana er i tracéet på den gamle romerske vej og med romernes fantastiske vejbyggeri, er der ingen tvivl om, at trachéet er lagt, så det er den korteste og bedste forløb mellem de større byer, men de nutidige ændringer, herunder langs bl.a. kanaler.

Via Tolosana er en smuk vandring startende i det østlige Frankrig, drejer sig mod sydvest til Pyrenæerne, der kommer igennem et meget vekslende landskab og til tider et udfordrende terræn. Men under alle omstændigheder et smuk rute. Der er mange kulturminder bl.a. romers amfiteater (Arlés) og de stor katedraler og de mange kirker og klostre spredt ud over den samlede ture. Gode overnatningssteder med en passende afstand på de enkelte dagsetaper i de mange byer der vandres igennem.

Ved at vandre over Lourdes opleves et af de stor kristne pilgrimsmål, der faktisk overgår antal pilgrimme i Santiago, da byen besøges af 6 mio. pilgrimme (2007).

Pilgrimsvejen er afmærket og da yderligere et kort på GuruMaps, hvor der ses i realtid, hvor man er på pilgrimsvejen.

Jeg kan anbefale at vandre Via Tolosana og den er bestemt ikke overendt men mange vandrere, så er man til dejlige kulturoplevelser og til at besøge katedraler og kirker o .lign. så er det en rigt god ide at starte ud på vandringen på Via Tolosana.

Skriv et svar