THE JESUS TRAIL – REJSEDAG II

Start by Nazareth til Jerusalem
Dato4. december 2016
Vejr+15 – +18C sol skyfrit
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt197 km
Jerusalem blev det.
Fra Nazareth tog jeg om morgenen en shottel taxi fra busstoppestedet ikke langt fra hotellet Casa de Maria på Gade 3001/27. Hvilket gadenavn.
Med en shottel taxi - der kendes i DK som flexbus - kan man mod 35 NIC blive transporteret til hoved busterminalen i Tel Aviv i løbet af omkring 1½ time.
Taxien køre af den normale busrute og samler de passagerer op, som ønsker at komme med og sætter dem af hvor de ønsker på ruten. Ofte er det de sædvanlige busstoppesteder, men den holder kun, hvis der er nogen som skal med eller af. Det gør at den er hurtig. Der er plads til 12-14 passagerer.
Der er shottel taxi stort set hvor der er buslinjer.
Tel Avis hovedbusterminan er som tidligere har beskrevet et kæmpe kompleks. Så hen og få oplysning er om hvilken perron bussen til Jerusalem afgår.
For 17 NIC one way tager du buslinje 4xx. Linjen afhænger af tidspunktet. Og igen denne gang er der mange militærpersoner med bussen.
Der er kun omkring 60 km mellem Tel Aviv og Jerusalem og det er via motorvej og bussen er kun med få stop på vejen, så det tager ca. 3/4 time.
Busterminalen i Jerusalem ligger omkring 3-4 km fra centrum (indgangen til den gamle bydel). Her-
fra er det letbane ned til centrum og den arabiske bydel i Jerusalem.
Letbanens forløb er gennem Jaffa Street, der er en meget bred gade kun for letbanen og gående
Jeg fik en lang gåtur gennem Jaffa Street fra Busterminalen til centrum, hvor mit hotel ligger.
Det er lidt over middag, da jeg kommer til den adresse, hvor hotellet skal ligge. Umiddelbart kan jeg ikke finde hotellet og det viser sig, at det kun udgør en dør mellem et supermarked og en butik. Og så har det i øvrigt skiftet navn siden jeg bookede.
Hotellet hedder City Hotel Jerusalem. Det er ikke særligt stort, men ligger meget centralt og prisen er også fornuftig for 4 overnatninger, 350 $ uden morgenmad.
Der er så mange spisesteder inden for 5 min. gang fra hotellet, så derfor er der alle muligheder for at få og morgenmad og nogle gode måltider.
Hotellets værelser er ikke særlige store, så en stor dobbeltseng er indbygget i en niche og badeværelset er så minimalt som det kan blive. Jeg tror ikke at værelset har været meget mere end 12 m2. Men det er fint nok. Det er nyt, pænt og rent og det er det afgørende, når jeg skal overnatte 3 nætter i en af verdens mest spændende storbyer.
Jerusalem og nærmeste omegne har over 2,5 mio. indbyggere. I selve Jerusalem bor ca. 500.000 jøder, ca. 300.000 muslimer og ca. 15.000 kristne og ca. 10.000 fra andre religioner.
Jerusalem er opdelt i Vest Jerusalem og Øst Jerusalem. Vest Jerusalem blev erobret under den Arabisk-Israelske krig i 1948 og indlemmet i Israel. Øst Jerusalem inkl. den gamle bydel blev erobret af Jordan i sammen krig og annekteret af Jordan. Israel erobrede Øst Jerusalem under "6 dages krigen" i 1967 og lagde Øst Jerusalem ind i selve Jerusalem.
I konflikten mellem Israel og Palæstina er denne annektering et af hovedstridspunkterne til løsning,
For mig betyder det i dag, at jeg kan færdes frit i både Vest og Øst Jerusalem, og dermed besøge alle de kristne hellige steder og besøge Grædemuren.  Derimod kan jeg som - ikke muslim - besøge Tempelbjerget og moskeen.
Tempelbjerget  er en konstrueret kvadratisk plads bygget over en naturlig høj i Jerusalems gamle bydel i den østlige ende overfor Oliebjerget. Fordi pladsen både er et meget vigtigt sted for jødedommen og islam, er det et af de mest omstridte religiøse steder i hele verden.
Her stod Templet i Jerusalem fra ca. 1000 f.Kr. til 70 e.Kr., og i dag findes Klippehelligdommen på pladsen (opført i 691) foruden Al-Aqsa-moskeen (opført ca. 638). Området regnes for Islams tredje helligste sted (Mekka vigtigste og Medina næst vigtigste). Tempelpladsens Vestmur, Grædemuren, er i dag eneste tilbagestående vidnesbyrd om jødernes tempel og regnes for jødedommens helligste sted. Tempelbjerget er desuden helligt for katolske og ortodokse kristne.
Ifølge jødisk tro er Tempelbjerget stedet, hvor Gud dvæler i den fysiske verden, og hvor Abraham skulle ofre sin søn Isak. Det er også på Tempelbjerget, ortodokse jøder venter opførslen af et nyt tempel (Det tredje Tempel) i forbindelse med Messias' komme. Ifølge muslimsk tro var det her, Muhammed i 621 fór til himmels ledsaget af Ærkeenglen Gabriel på ryggen af den bevingede hest Boraq.
Fra hvor mit hotel ligger, skal jeg igennem en eksklusiv shoppingsarkade - Mamilla Mall - som er blevet opført inden for de sidste år, for at komme til den gamle bydel i Jerusalem og gennem Jaffa Gate og ind i det jødiske kvarter i den gamle bydel.
Begravelseskirken er beliggende i det jødiske kvarter. Og betragtes af de kristne, som det helligste sted for de kristne.

Skriv et svar