MILITARY HIGHWAY – VANDREDAG 1

Start byTbilisi til Mtskheta
Dato6. september 2019
Vejr+30C   sol
Højdemeter op384 m
Højdemeter ned199 m
Sværhedsgradmoderat
Afstand tilbagelagt i dag28 km
Afstand tilbagelagt i alt28 km
Min pilgrimsvandring slutter i dag i Mtskheta, der er den oprindelige hovedstad i det samlede middelalder Georgien og hvor 3 af det mest søgte religiøse steder for georgierne er beliggende nærheden af hinanden. Vejen ud af Tbilisi forløber gennem forstæderne mod nord og vandringen foregå det mest på den meget brede 4 sporede landevej med masser af erhvervsbygninger, butikker, tankstationer o. lign. De sidste 6 km er på en sidevej op til den mest besøgte kirke i Georgien - Jvari Church, der er et pilgrimsmål for de georgiske ortodokse kristne. Det er umuligt at vandre fra Jvari Church til den gamle bydel i Mtskheta. Det er temmelig indviklet bl. a. på grund af der skal over to floder og 2 motorveje.
Min pilgrimsvandring starter i Tbilisi og fortsætter frem til den russiske grænse i det Høje Caucasus. Fra det lille hotel i den gamle bydel vandre jeg først ned forbi Sioni Church før jeg vandre over The Peace Bridge og over på den anden side af floden - Kura - for at vandre op ad bakken til The Holy Trinity Cathedrale. Da jeg kommer er morgenmessen i gang.
Der er ikke mange kirkegængere denne morgen og særlig en person tiltrækker min opmærksomhed - en ældre sovende gammel præst.
Under messen tænder jeg et stort lys ud for en ikon af Ærkeenglen Michael. Det vil være ved hans ikon i Dariali Monastery of the Archangels St. Michael and Grabiel, hvor jeg afslutter min pilgrimsvandring. På min vej ud af Tbilisi vandre jeg på den befærdede ud/indfaldsvej der fører til Kutaisi (næststørste by i Georgien) og til Batumi - badebyen ved Sortehavet. Jeg kommer forbi den meget store og flotte statue af den største af de middelalder konger som skabte Georgien - King David The Builder- der er placeret meget iøjenfaldende. Ved Gate to Caucasus skal jeg vandre til højre af en sidevej, der viser 6 km til Jvari Church, som er mit mål for dagens vandring. Hidtil har vandringen været uden særlig mange højde meter, da vandringen foregår i dalen til floden Kura. Vejen op til kirken er befærdet med biler og busser med besøgende til kirken. Kirken er det mest besøgte pilgrimsmål i Georgien Se nærmere herom under Jvari Church. På vejen vandres forbi et mindre og nyere kloster, der ligger skønt i en stor park. Fra Jvari Church er en storslået udsigt over Mtskheta, hvor de to store floder løber sammen. Den mørke fra nord - Aragvi og  den grønne fra vest - Mtkvari - løbe sammen mod sydøst. Vandringen er meget op gennem nogle hårnålesving og gennem et flot naturområde. Fra Tbilisi og nord på er forløbet på befærdet landevej. Ved Gate of Caucasus starter den lavere del af det sydlige Kaukasus op gennem først dalen med floden Aragvi på højre hånd, hvor landskabet over omkring 100 km langsomt stiger fra omkring 600 til 1.800 m højde. Det er en umærkelig højdeforskel, da del løber over så lang en distance. Ved Gudari ca. midtvejs på The Military Highway sker et højdemeterløft på ca. 700 m op til Jvari Passet i kote 2.395 m. og der vandres ind i dalen med floden Terek, der for det meste vandres langs til den russiske græns på sydsiden af det High Caucasus med bl.a. det 3. højeste bjerg i Kaukasus - Kazberg - på 5.065 m. Fra Gudari i High Cacasus er det en ganske anden natur og vejr, der venter end i den sydlige del. Her mærkes, at det nu er et højtliggende platau.
Jeg har booket overnatning i Mtskheta, desværre lidt i den forkerte retning, på "Hotel Mtskheta Palace". Jeg har overnattet på flere hoteller, der har haft Palace i navnet. Det her var så et af de bedre. En hel stor lejlighed på 1. sal med terrasse og udsigt over floden. Stort badeværelse med et løst toiletbræt.  Oven på dagens vandring fik jeg vasket tøj og kunne hænge det til tørre på terrassen. Og et blev tørt. Ovre på den anden side af floden er en større restaurant. Jeg gik derover og fik et traditionelt georgisk måltid. Da hotellet lå i den forkerte retning af Mtskheta, gik jeg tilbage til hotellet for at gå tidlig i seng og få en god nats søvn. Overnatningen inkl. morgenmad blev i alt 120 GEL.                                         


Skriv et svar