DE SYV VALFARTSKIRKER I ROM

Tilbage i midten af et 1500 århundrede fik pilgrimsfærd et voldsomt opsving under mod reformationen. i Jubelåret 1575 var der i Rom 145.000 pilgrimme og i 1625 var tallet steget til 600.000. 
Den romerske "apostel" San Philippo Neri satte pilgrimsfærden i system i Rom i sidste halvdel af 1500 tallet.
De 7 valfartskirker blev kernepunktet, idet der i disse indgik de 4 Pavelige Basilikaer.
Det er selv i dag muligt at vandre mellem De 7 Valfartskirker på 2-3 dage.
Der er 24 km imellem dem. Metro og taxa kan med lethed anvendes og gør bestemt ikke oplevelsen mindre spændende.

Basilika San Croce di Gerusalemme

Basilikaen er en såkaldt mindre basilika. Ifølge traditionen er basilikaen opført i år 325 til at huse de relikvier, som Santa Helena - kejser Constantins moder - bragte med tilbage fra Jerusalem ved hendes pilgrimsfærd, herunder bl.a. 3 små stykker fra Det Sande Kors, et søm, 2 torne af Den Sande Tornekrone, et stykke af Den Sande Svamp o.f. I det 800 århundrede blev basilikaen ombygget og i 1100 tallet ombygget. I 1700 tallet blev basilikaen nok engang ombygget til dens nuværende udseende i barokstil. I det 2000 århundrede har basilikaen været omgærret med skadaler, idet der er blevet udøvet en liturgi, der ikke er i overensstemmelse med den traditionelle og "irregulær" levned af gejstlige. Men det er der nu rettet op på.
Basilikaen er åben 7-12.45 og 14-19.
Basilika Papale di San Lorenzo fuori le Mura

Basilikaen er en såkaldt mindre basilika. Den er samtidig en af de 7 valfartskirker i Rom. Den er beliggende "udenfor muren".  Det var i datiden ikke tilladt at blive begravet inden for murerne. Basilikaen er bygget over Saint Lorenzos grav.
Den første kirke blev bygget i 258 af Constantine og blev senere i år 580 erstattet af en ny. Igen i 1300 tallet blev kirken ombygget og i år 1943 blev basilikaen bombet og genopbygget i 1948.
I krypten under højalteret er Saint Lorenzos sagofag. Der er også flere gejstlige begravet i basilikaen.
Saint Lorenzo var en af de 7 første diakoner i Rom og ansvarlig for at hjælpe de fattige og sørge for kirkens aktriver og fordelingen af den. Han blev martyr i år 258.
Basilikaen er åben 9-12 og 15.30-19.
Basilika Papale di Santa Maria Maggiore

Basilikaen er en af de 4 hovedbesilikaer i Rom. Den oprindelige basilika er fra år 350 og senere ombygget i år 431. Den blev beskadiget ved et jordskælv i 1348 og restaureret nogle år og gange senere. Kirken som den står i dag er fra 1743. Basilikaen har Roms højeste kirketårn. 
Kirken har Roms mest ikoniske kirkerum med kassetteloft belagt med det første guld fra Amerika. Basilikaen har det højeste kirketårn i Rom.
Straks man kommer ind i Basilikaen kommer ens opmærksomhed mod hovedalteret og under dette ser man en dobbelttrappe, der fører ned til en mindre alter.
Under hovedalteret er et relikvieskrin, der efter sigende indeholder træ fra Jesus Krybbe. I et andet skrin hviler relikvierne af Saint Jeronimus, Saint Geronimo og Saint Jerome. 
Basilikaen er åben 7 til 19.
Basilika Papale di San Pietro in Vaticano

Basilikaen er den første af de 4 hovedbasilika er i Rom. Den er en af verdens største kirke bygning. Den nuværende afløste en oldkirke opført af Constantin fra 322-333. Den nuværende kirke blev påbegyndt i 1506 og indviet i 1626 og er bygget på det sted hvor Saint Pietro (Skt. Peter) og Roms første pave blev korsfestet og begravet. Michelangelo fik at daværende pave frie hænder til at færdiggøre byggeriet. Skt. Peter er hvilende under hoved alteret. Indtil flere paver er stedt til hvile i basilikaen.
Den er overdådigt udsmykket med ikke mindre end 44 altre, 395 skulpturer, 778 søjler og135 mosaikker. Der er 5 store porte ind til basilikaen. Den ene er den Hellige Dør - Porta Santa. Kirkegulvet er 200 m langt. Bygningen er 136 m høj inkl. kuplen.
Basilikaen er åben 7 til 18.30.
Basilika Papale di San Paolo fuori le Mura

Baclikaen er en af de 4 pavelige hovedbasilikaer i Rom. Den første kirkebygning blev opført i år 324.
Allerede i 386 blev den udvidet. I det 5. århundrede var den større end daværende Peterskirken. I de mellemliggende år frem til 1823 blev basilikaen ombygget, tilbygget renoveret indvendig og udvendig. I 1823 under reparationsarbejde brændte basilikaen ned og derfra og til 1855 blev nyopført og nyindrettet som den tog sig ud før branden. Under Basilikaens højalter er Saint Paolos sargofag. Det skal erindres, at hans hvovedskal hviler som relikvie i Basilica Papale di San Giovanni in Laterano.
Basilikaen er åben 7 til 19.
Basilica di San Sebastiano fuori le Mura

Langs Via Appia Antica er der flere katakomber Disse undergrunds kirkegårde blev brugt af kristne til at begrav deres afdøde og sikre martyrerne en gravplads. Catacomben er kendt side et 3. århundrede. San Sebastino var en kendt romersk martyr i det 3. århundrede. Over katakomben blev allerede i det 4. århundrede bygget en basilika og den nuværende er dateret til 1612. I basilikaens højalter hviler relikvierne af den pil som dræbte San Serbastino og noget af den søjle, han var fæstet til ved sit martyrium. 
Basilicaen er åben  9 - 17.
Basilica Papale di San Giovanni in Laterano

Basilikaen er en af de 4 hovedbesilikaer i Rom. Basilikaen er endvidere bispedømmet Roms domkirke og dermed Pavens sæde og en del af Vaticanstaten of den katolske kirke fornemste domkirke. Kirken er viet til Jesus Kristus, Johannes Døberen og Evangelisten Johannes.
Den første kirke rejstes af Constantin i 324 og derefter en ny kirke i år 460. I 900 tallet efter et jordskælv blev endnu en ny kirke bygget og i 1308 brændte den daværende kirke helt ned og inden den var færdig brændte den endnu en gang ned i 1360. Den nuværende bygning er fra 1650. Basilikaen er den næst største i Rom.
I baldakinen over højalteret er relikvier i form af Apostlene Peter og Pouls hoveder hvilende.
Basilikaen er åben 7 til 18.30.

Skriv et svar