GEORGIEN – PILGRIMSFÆRD DAG 4

Start byKutaisi til Bojormi til Gori
Dato5. juni 2019
Vejr+33C   sol
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt0 km
Kutaisi er beliggende i den vestlige del af Georgien og i dag tager vi en tur mod syd til Borjomi i provinsen Tori og den lidt sydligere by Akhaltsikhe. Borjomi er verdenskendt i Østeuropa for den kildevand, som kommer fra kilden i Borjomi og Akhaltsikhe har en turistattraktion, der er Disney værdig - Rabati Castle. På vejen tilbage mod nordøst besøger vi det utrolig smukt beliggende kloster, der ligger lang inde i en grønt skov, Mtsvane Monastery, inden vi overnat er i Gori - der i øvrigt er Stalins fødeby.
På vores vej fra vest mod øst, har vi taget en afstikker mod syd ind i den bjergrige region Samtskhe-Javakheti, der har sit helt eget klima. Det er et gammel vulkansk område, hvorfor det er bjergrigt og ligger gennemsnitlig i kote 1.000. Vi skulle besøge den berømte kilde i Bojormi og den nyrenoverede fæstning - Rabati Castle i Akhalkalaki. Fæstningen Rabati er oprindelig bygget i det 9. århundrede - Lomisa Castle. Det fleste af de nuværende bygninger er fra det 17. og 18. århundrede. Fæstningsanlægget er blevet voldsomt renoveret fra 2011-2012
Fæstningsanlægget er renoveret, ombygget og tilbygget, så dets oprindelse mere eller mindre for svundet og det historiske islæt er markant forsvundet. Det er faktisk en Disney kulisse, hvor Tornerose med god baggrund kunne være optaget. Det er bestemt ikke mig, at man har taget sjælen ud af de gamle bygninger for at tiltrække turister i et utrolig smuk region nær den Tyrkiske og Armenske grænse.
Borjomi er et verdenskendt navn i Østeuropa på grund af det kilevand, der eksporteres til de østlig liggende lande. Jeg nævne, at det har en lidt speciel smag, men nydes det koldt er det rigtig godt. Borjomi er en rigtig attraktiv by med en smuk bypark med en lille flod løbende igennem byen, hvor kilden har sit udspring. Byen er en kurby for velhavere, hvor der ligger fashionable hoteller langs byens gå- og hovedgade. Der er mange turister og kurgæster i byen, bl.a. på grund af de helsegivende kilder og det dejlige lune og solrige klima i regionen. På vejen mod Bojormi og Akhaltsikhe kører vi gennem en utroligt grønt og smukt landskab og gennem Bojormi - Kharagauli National Park. Afstanden er 3 timers kørsel fra Kutaisi på en smal landevej, der snor sig gennem landskabet og bakkerne.
Det er muligt at tage tog til Bojormi, da der i 1800tallets slutning blev anlagt et jernbanelinje i gennem der bjergrige region og det medførte en opblomstring af regionen med kurgæster.
Mtkvari floden løber omkring 60 km nordøst og i Mtskheta, hvor den løber sammen med Aragvi floden. Der er en række småbyer på vejen og kun de to store byer dominere områdets beboelse.
Gori er en gammel industriby, der nu har den løsrevne region Ossetien i sin baghave og dermed en grænse til et interesseområde for Rusland, som blev resultatet af krigen mellem Georgien og Rusland i 2008. Gori er endvidere Stalins fødeby og i byen er et museum og mausoleum for ham, som er noget grotesk oplevelse at besøge. Vi overnatter i et relativt nyt, mindre overnatningssted, hvor der er  hotelværelser i pæn og god kvalitet til en rimelig pris. Stedet ligger lige i centrum, nabo til katedralen, Stalins Museum og Gori Fæstningen.
OM - Mtsvasne Monastery  På vejen mod Gori kører vi igennem Bojormi - Kharagauli National Park og møder på vejen en henvisning til et kloster beliggende inde i skoven. Det viser sig at være et renoveret kloster med en smuk ligge kirke med fritliggende klokketårn. Klosteret kaldes "Det Grønne kloster" med henvisning til at det ligger i en rydning inde i en skov med en lille å og bjergvægge der er grønne af mos. Kosteret er oprindelig opført i 900 tallet. Det er nok den mest smukke og roligt beliggende kirke jeg længe har besøgt. Det er en lille udsøgt plet på jorden og jeg forstå meget godt, hvorfor munke har lagt klosteret netop der.
OM - Virgin Mary Cathedral Gori Denne meget smukke og centralt beliggende katedral er af nyere dato, da den oprindelige blev ødelagt i et jordskælv i 1920. Den oprindelige katedral blev under sovjettiden stående uden at blive istandsat og brugt som musikskole frem til  1990'erne, hvor den blev overdraget til en georgiske ortodokse kirke. Oprindelig var katedralen en katolsk kirke, da Gori har en stor katolsk menighed. Den nuværende katedral er utrolig smukt udsmykket med kalkmalerier og store smukke ikoner.

Skriv et svar