THE JESUS TRAIL – JERUSALEM – BETHLEHEM

Start byJerusalem til Bethlehem til Jerusalem
Dato6. december 2016
Vejr+15 – +18C sol / skyfrit
Højdemeter op100 m
Højdemeter ned100 m
Sværhedsgradlet
Afstand tilbagelagt i dag20 km
Afstand tilbagelagt i alt217 km
Pilgrimsvandring fra Jerusalem til Bethlehem og retur for at besøge Fødselskirken.
Bethlehem er det tredje pilgrimsmål på færden.
Efter at have fået morgenmad på en nærliggende cafe vandre omkring kl. 9.00 gennem de morderne Jerusalem mod syd.
Der er ca. 10 km til Fødselskirken fra den gamle bydel i Jerusalem og da Bethlehem er beliggende på Vestbredden i Palæstina, skal jeg for at komme ind i Bethlehem gennem Checkpoint 300, der ligger i grænsemuren mellem Israel og Palæstina.
Der er ikke nogen restriktioner for udlændinge i at komme ind og ud gennem Checkpoint 300, som leder tiden hen på Berlinmuren.
Vandringen fra Checkpoint til Fødselskirken går gennem selve Bethlehem et par kilometer og det er som at komme til en anden verden. Bethlehem er arabisk og dermed muslimsk.
Umiddelbart er det ganske trygt at vandre gennem byens gade og ved kirkepladsen er der i øvrigt mange menneske fra udlandet. Da det er i december er der juleudsmykning på kirkepladsen.
Bethlehem er en by på ca. 25.000 indbyggere og der er mange mennesker og biler i gaderne og i øvrigt er det en aktiv by.
Som det siges "Katedraler er for evigheden" sådan er det også med Fødselskirken, den er under en omfattende renovering, derfor byggekranen.
Kirken og komplekset omkring den er på 12.000 m2 og den bestyres og bevogtes af flere religions retninger.
Kirken bestyres også her af den græsk-ortodokse kirke og af franciscanerordenen.
For at komme ind i Fødselskirken skal man igennem Ydmygelsens dør - den er kun 130 cm høj og føre ind i den ældste del af kirken som er helt tilbage fra år 333 - fra Kejser Konstantins dage.
Kirken er bygget over det sted. der efter den kristne tradition er Jesus fødested stalden eller grotten, hvor Jomfru Maria fødte Jesus. I kirkens krypt på det sted er under alteret i et marmorgul anbragt en 8 takket sølvstjerne.
Nedgangen til krypten er beklædt med gamle gobeliner med kristne motiver og her er rummet i krypten også af begrænset størrelse, så der er trængsel, når der er mange besøgende og pilgrimme.
Vejen til Fødselskirken er gennem den sydlige del af det nye Jerusalem. Her ser man hvor stor Jerusalem er vokset. Det er en betydelig by med monomentale bygninge med lysebrun eller creme farvede facader. Nyt byggeri er ofte over 10 etager. Mange ældre bygninger renoveres og ombygges til anden funktion end oprindelig, mange til beboelse. Gaderne er brede med brede fortove. Infrastrukturen er god og der er et godt udbygget busnet i byen.
Når man vandre mod syd kan man rigtig se hvor bakket et terræn Jerusalem er beliggende på og dog føles højdeforskellene ikke voldsomme i og med, at veje ofte er niveauudlignede. I den sydlige del af byen op til Bethlehem, er der e voldsom udbygning især af bolighøjhuse. De har i øvrigt en fantastisk udsigt.
For at komme ind på Vestbredden eller Palæstina, skal rejsende igennem Checkpoint 300, der er overgangen i den over 5 m høje mur, der omkranser Vestbredden og Palæstina. Checkpoint 300 leder tanken hen på når man skulle rejse fra Vestberlin til Østberlin, da Berlinmuren fandtes.
De rejsende kommer ind i en overdækket bygning, hvor der på den Israelske side udføres pas/visum kontrol, der er røntgenskannere og det hele kontrolleres af militærpersoner. Kontrollen føles ikke særlig nidkær over for udlændinge og har samme karakter som i lufthavne. På Palæstinasiden er ingen kontrol hverken ind eller ud. Det hele foregår på samme måde både ud og ind af Israel. Der må ikke fotograferes inden for en afstand på 100 m fra kontrolområdet og i kontrolområdet. Derfor ingen billeder. 
Bethlehem gik jeg en tur rundt i området ved kirken og på byens torv, er der som alle andre steder med mange turister, souvenirbutikker. Og selvfølgelig skulle jeg også købe lidt med hjem. På en restaurant ved torvet spise jeg frokost. Alt kan betales med NIC eller US$. Og alt er billigere end i Israel. Men mobil og internet fungere ikke på det indkøbte simkort.
Vejen tilbage var givet på forhånd nemlig igennem Checkpoint 300 og så vandring af vejene tilbage til mit hotel.

Skriv et svar