GEORGIEN – PILGRIMSFÆRD DAG 7

Start byDusheti til Tbilisi
Dato8. juni 2019
Vejr+25C   sol / skyet
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt0 km
Det er igen en morgen med en helt blank vandflade på søen. I dag skal vi til Tbilisi, men først skal vi lige besøge Jvari Monastery, der ligger på en bakketop med udsigt over Mtskheta og hvor floderne Mtkvari og Aragvi løber sammen. Efter besøget kører vi de 25 km ind til Tbilisi Centrum til torvet ved The Sulfur Bath. Vi skal dog først aflevere vores køretøj i Tbilisi International Airport, så vi tager en taxa til vores hotel tæt på The Sulfur Bath. Her til aften hvor vi går en tur i den gamle bydel kommer vi forbi den første af de mange katedraler og kirker som byen er fyldt af.
Freedom Park er nok det vigtigst mødested for byens borgere ved siden af Liberty or Freedom Square, to af byens store steder. Parken er det grønne åndehul, hvor der er cafeer, springvand, skulpturer og hvor kabel banen op til den gamle borg -  Narikala - ud går, ligesom det er stedet hvor busture og andre rundture i byen tager sin begyndelse. Ved Europe Roundabout. Midt igennem Tbilisi løber den store flod Mtkvari. Mtkvari er en af de floder der løber ud i det Kaspiske Hav. Den har en længde på over 1.500 km. At komme fra den ene side af floden til den anden er ikke det store problem, der er mange broer.
Det meste af Tbilisi er beliggende langs floden og gør at der er forstæder både mod nord og syd optil 20 km fra bymidten.
Tbilisi er en kosmopolitisk by, hvor der er mange turister fra Europa, Tyrkiet, Rasland, Asien og Mellemøsten.
Narikala Castle ligger på bjergskråningen op over den gamle bydel og med Den Botaniske Have på bagsiden.  Borgen blev bygget i det 4. århundrede og udvidet op gennem middelalderen. I 1827 blev borgen mere eller mindre ødelagt ved et jordskælv og det er resterne man i dag kan beskue. Skt. Nicholas Kirken er nyopført kirke fra 1990'erne som erstattede en kirke fra 1300 tallet som brændte ned. For at komme op til borgen kan man enten tage kabelbanen fra Freedom Park eller vandre op ad de stenbro belagte gader i den gamle by. Tag kabelbanen op og vandre ned gennem den gamle by, er en oplevelse med udsigt over til The Holy Trinity Cathedral på den anden side af floden.
Tbilisis nye bydel begynder ved Liberty Square med med obelisken med Skt. Georg og Dragen.  I USSR tiden var der en Lenin statue.  I det ene hjørne af pladsen er en lille park - kaldet Pushkin Park, hvor der står en buste af Pushkin.  Langs pladsen er en række større bygninger som bl.a. er det Rådhuset, Bank of Georgia, Marriot Hotel m.fl. På Shota Rustaveli Avenue ligger mange offentlige bygninger, bl. a. Parlamentsbygningen, National Museet, Nationalteater, flere Universitetsbygninger etc. For enden af avenuen inden broen over Mtkvari floden finder vi Tbilisi højeste bygning 
I de 3 overnatninger vi skal have i Tbilisi har vi booket et lille hotel, der ligger lige mellem den gamle og den nye bydel. Rigtig praktisk med gåafstand til de vigtigste og mest interessante attraktioner og religiøse steder. Hoteller er ikke særlig stort vel omkring 15 værelser og sødt og venligt personale. Der er døgnåbent i receptionen. Mit værelser er et pænt rum med dobbelt seng samt toilet og bad. Det er pænt og rent og så er prisen overkommelig af en storby at være.
Hotellet ligger lidt ned af en sidegade, hvorfor der er stille og roligt. Der serveres traditionel morgenmad.
OM - Jvari Monastery - er opført på bjergtoppen hvor floderne Mtkvari og Aragi løber sammen ved den gamle middelalder hovedstad i Iberia - Mtskheta. 
I  henhold til overleveringen konverterede Kong Mirian III af Iberia (middelalder Georgien) i 300 tallet til kristen dommen på dette sted ved, hvor den kvindelige kristne senere Saint Nino, kristnede ham.
På stedet blev på et hedensk tempel opsat et kors. Da korset blev kendt ved at det kunne udvirke mirakler og derfor drev pilgrimme fra hele Kaukasus til stedet. I 545 blev der bygget en "lille kirke" over stedet, hvor korset stod.
Den nuværende kirkebygning " den store kirke" er opført mellem år 590 og 605 .
Gennem mange århundrede i middelalderen var stedet et yndet pilgrimsmål..
I den sovjetiske periode var kirken lukket og den kunne ikke besøges på grund af en nærliggende militærbase. Efter selvstændigheden i 1991 blev kirken på ny åbnet efter at kirken var renoveret og kirken er nu på UNESCO World Heritage Site.
Kirkebygningen er model for hvorledes kirkearkitekturen i Georgien er udviklet og mange af de senere katedraler og kirker har samme udformning med variationer i indretning og kirkekunst.
På grund af usikkerhed om kirkens opførelsestidspunkt er der diskussion om hvorvidt arkitekturen med de 4-armede kirker er begyndt i Armenien eller Georgien, da der begge steder er sammen kirkearkitektur.
OM - Holy Trinity Cathedral Tblisi - Sambea
Katedralen er hovedkirken for den georgiske ortodokse kirke.
Byggeriet startede i 1995 og katedralen blev indviet i 2004
Katedralen er den 3 højeste ortodokse kirke i Østeuropa og af areal den største religiøse bygning i verden.
Katedralen er opført på Elia Hill på den vestre side af floden Kuna og i en del af et gamle Tbilisi. Dens placering gør, at katedralen kan ses ud over både det gamle og det ny Tbilisi.
Katedralen er i traditionel georgisk kirke stil med en crucifixform med en kuppel over krydsningen. Den er tegnet af en georgisk arkitekt.
Kirkerummet er på over 3.000 m2 og kan rumme over 10.000 kirkegængere på en gang.
Hele katedralområdet indeholder en stor fritliggende indgangsportal, et fritliggende klokketårn, en mindre kirke, patriark bolig, kloster, teologisk undervisnings- bygning, administrationsbygninger  m.v.
Katedralen har den sædvanlige ikonostasis (væg med 2 døre ind til "Det helligste" - der hvor alteret er placeret og nadveren udføres.
På ikonostasis væggen er placeret de mest vigtige ikoner .
OM - Sioni Cathedral Tbilisi
Katedralen ligger nær Bridge of Peace og lige i udkanten af den gamle bydel ned mod forbindelsesgaden langs højre side af floden Kuna. 
Katedralen er oprindelig fra det 6. århundrede. Restaureret i det 13. og det 18. århundrede.
Katedralen er navngivet, som mange af geogiens kirker, efter hellige steder i Det Hellige Land, her Zion bjerget i Jerusalem.
Katedralen var den georgisk ortodokse kirkes hoved katedral før Sambea - The Holy Trinity Cathedral blev taget i brug.
Til venstre for alteret er det meget ærede brombær trækors, der efter legenden forarbejdet af  Sankt Nio, den Kappadokienske kristne kvinde, der prædikede kristendom i Kaukasus i det 3. århundrede.
Sioni Katedral er et eksempel på typisk georgisk middelalder kirkebyggeri.
På grunden er et fritliggende 3 etagers klokketårn, der er opført i russisk stil i 1812.


Skriv et svar