CAMINO PRIMITIVO – SAMMENFATNING

Som tidligere vil jeg komme med en opsummering af mine oplevelser på pilgrimsvandringen.
Jeg har lidt svært ved at komme med en opsummering, da jeg på den ene side er jeg lidt skuffet over vandringen og på den anden side har jeg haft en rigtig god tur. Det virker sådan lidt ambivalent. Og det er det nok også.
I guidebøgerne og det jeg har læst mig til, er det den naturmæssige oplevelse en af det bedste på nogen af de nordspanske caminos. Men som jeg jo har beskrevet, så faldt det bestemt ikke heldigt ud med vejret netop de to-tre dage, hvor jeg skulle vandre i det mest naturskønne område.
Det blev det jo ikke rigtig til, da netop de dage var de mest regnfulde og tågede dage, så set ud fra en forventning om at det skulle blive en oplevelse at se dette fantastiske natursceneri, ja, så blev det til en gang tåge og regn med poncho på og uden anden oplevelse end den frustration der er når man går i regn og kulde næsten 25 km uden at kunne se noget som helst, den ene dag og næst på samme måde den næste.
Men i skuffelsen gemmer der sig også en anden oplevelse, som måske er mere intens, nemlig det at kunne betvinge naturen ved at gennemføre en sådan dags strabadser og bagefter kunne se at man kan gennemføre med rå vilje en barsk og hård dags vandring. Det er vel det nærmest man kan komme oplevelsen af hvordan det tidligere har været at være pilgrim.
På den anden side har jeg denne gang oplevet et tætte bekendtskab med hele pilgrimsfølelsen også fordi der tidligt på vandringen blev etableret et sammenhold mellem os pilgrimme, der vandrede i samme fart og derfor boede stort set på de samme overnatningssteder.
Bekendtskabet med Niels fra Århus og vores fælles tyske ven Reinhard har bestemt været en god oplevelse og jeg tror også for dem at jeg har været med har bibragt dem noget, som de kan have glæde og minde af fra turen.
Jeg synes det var nogle dejlige og sjove mennesker, som jeg gik godt i spand med, både vandringsmæssigt og menneskeligt og vi havde nogle gode samtaler på vandringen og et godt kammeratskab og sjov hygge om aftenen. Vel det nærmeste man kan komme når man møder total fremmede mennesker i fremmede omgivelser.
Selve vandringen var en hård omgang med de meget store niveauforskelle, der er daglig igennem mange dage. Det kræver gode ben og god vilje og gode kræfter at komme over de Kantabriske Bjerge. I som ikke har prøvet at vandre i høje bakker og bjerge kan nok ikke forestille, at en bakke du vandre op af der er på 15% stigning faktisk kræver 4 gange så magen kraft som at gå på en plan sti. Og så skulle vandre opad i timevis. Det er krævende. Men også de store nedstigninger er krævende. De stiller krav til et godt bentøj og årvågenhed. Og det sidste glippede jo for mig uden for Oviedo, hvor jeg jo faldt og hudafskrabede mit venstre ben.
Overnatningsstederne har gennemgående haft en høj og og pæn standard. At nogle af albergues har været godt fyldt op, er så hvad det er, men de fleste har været nye og veludstyrede. De få gange det ikke har været første klasses har dog ikke betydet så meget. Måske så lige med undtagelsen i Lugo.
De daglige vandringer har ikke afstandsmæssigt været så lange omkring 25 km. Men højdeforskellen har jo også en betydning.
Jeg synes at min fysik har været god og jeg har kunnet klare vandringen uden alt for mange skavanker.
Det sociale har denne gang været en hjælpende og motiverende faktor, som har givet en støtte til at fortsætte også når det var surt.
Så alt i alt har jeg ikke ville være denne caminovandring foruden.
Om der bliver endnu en pilgrimsvandring har jeg p.t. ikke planlagt. Men vi får vel se.
Tak fordi du gav dig tid til at læse og nu senere se de billeder jeg får lagt ind på denne hjemmeside.
Jeg håber det har givet Jer lidt indsigt i hvordan det er vandre i mange dage og få et indblik i mine tanker og i det hele taget hvordan en pilgrimsvandring kan være.

Til Jer som har fået lyst eller får lyst til at strække benene med en pilgrimsvandring - ikke nødvendigvis i Nordvestspanien - er altid velkommen til at tage kontakt til mig for at få gode råd og vejledning i, hvordan det er og hvordan en vandring over en eller flere uger kan klares på en god måde.

Skriv et svar