CAMINO INGLÉS – 2015

Selvom du har taget det sidste skridt på din første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig. Du få en evig trang til at fortsætte. lyst til at opdage. lyst til at vide. lyst til at lytte. lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hende/ham du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på sin første pilgrimsvandring.
Camino Inglés udgår fra Ferrol, havnebyen på Spaniens nordvestkyst ud til Biscayen og strækker sig ca. 120 km til Santiago de Compostela. Camino Inglés - blev i middelalderen - fra omkring 1100 tallet, som navnet beskriver, benyttet af pilgrimme fra England, Scotland og Irland, når pilgrimsfærden gik til Skt. Jacobs grav i Santiago. Pilgrimmene vandrede i England og fra Scotland til den engelske sydkyst og begav sig på en flere dage farefuld bådrejse over Biscayen, der er kendt for hårdt og lunefuldt vejr. De irske pilgrimme begav sig fra den irske sydkyst ligeledes i båd til enten A Coruña eller Ferrol. Og herfra vandrede de mod syd til Santiago. Pilgrimsvandringen kunne gøres på mellem 4-5 dage igen 
 
Camino Inglés 2015 er bestemt en rigtig naturskøn, udfordrende men i øvrigt kort Camino. Den er på ca. 116 km - katedralkontoret mener 120 km. Og jeg har vandret 123,5 km. Caminoen forløber den første dag langs fjorden ved Ferrol igennem bebyggede områder og der er ikke de store højdeforskelle. Men en flot udsigt over fjorden. Først 2. dagen begynder vandringen ind i landet mod syd og det betyder at mani skal over de høje bakker, der når op i godt og vel 500 m. Men ofte er niveauforskellen over ganske kort distance, hvilket betyder hård vandring op og op og ned og ned. Til gengæld er vandringen i et meget afvekslende landskab, hvor man vandre ind i den ene lille landsby eller flække om man vil efter den anden og caminoen snor sig gennem landskabet, så man er ved at miste retningssansen, og derfor virkelig har gavn af de gule pile og markeringsten med den blå/gule muslingeskal. Der er kun et par større byer på caminoen. Disse byer er ikke så interessante. Camino Inglés er ikke ligefrem overrendt. Jeg mødte vel omkring 15 medpilgrimme på disse 4 dage, som caminoen med lethed kan vandres på. Nu er Santiago igen nået, denne gang fra nord. Fra denne side virker byen utrolig stor, da man næsten de sidste 10 km vandre i bymæssig bebyggelse. nem det bølgende grønne Galiciske landskab, gennem små landsbyer, skove m.m. og sluttede ved katedralen i Santiago de Compostela.