GEORGIEN – PILGRIMSFÆRD DAG 5

Start byGori til Dusheti
Dato6. juni 2019
Vejr+19C   overskyet
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt0 km
Efter et dejligt morgenmåltid hos vores vært, så starter jeg med at besøge Gori Katedral, der ligge lige om hjørnet og neden for Gori Fæstning. Den mere prosariske del af rejsen er et besøg i Stalin Museet. På vej mod The Military Highway benytter vi lejligheden til at besøge Samtavisi Katedral. I middelalder hovedstaden Mtskheta besøger vi georgiernes mest hellige steder, Svetitskhoveli Katedral, Samtavro Convent. Efter besøgene kører videre mod øst og vi omkring 30 km mod nord på The Military Highway til Lake Bazaleti hvor vi overnatter på et feriecenter.
Det er en lang dag. Der er et godt stykke vej til det overnatningssted vi har booket for 2 nætter og bruger stedet som udgangspunkt påp vores rejse op og ned af The Military Highway. Men inden vi når dertil, besøger vi på vejen endnu en kirkeborg - Samtavisi Cathedral - der ligger midt ude på landet. Så man kan undre sig over hvorfor den ligger lige der. Vi kører op på den nyanlagte motorvej der går mod Tbilisi, men vi skal dreje af ved Mtskehta og mod nord.
Men inden skal vi besøge to af de Georgisk Ortodokse Kirkes største hellige steder - Svetitskhoveli Katedral og Samtavro Katedralen er megøst af mange søgende og turister og det samme gælder for conventet.  Vi vil jo meget gerne fotografere i kirkerne, med respekt for at ikke fotografere bedende, men i de ortodokse kirker, tager munke og nonner og præster dette forbud meget alvorligt og bortviser ved kommende, hvis denne opdages i at fotogrfere. På vejen mod vores overnatningssted, så begynd er vi at kunne se begyndelse af Kaukasus med de høje bjerge langs siderne til dalen, hvor vejen har sit trachè.
Lake Bazaleti ligger i kote ca. 900 m og på en slette mellem begyndelsen af de høje bakker ved foden af Kaukasus. Søen har en overflade på ca. 1,2 km2 (på størrelse med Farum Sø) og bruges i det væsentligste til rekreative formål og amatørfiskeri. den er op til 30 m dyb. Tilløb og afløb er skjult. Den er smukt beliggende og på to af siderne er der nu begyndt at blive udbygget feriebyer. Søen ligger en god times kørsel fra hovedstaden Tbilisi. Vi var en tur ude på søen i en cykelbåd og min rejsefælde Stefan tog sig også en dukkert i søen. Den virker ren og indbydende.
Jvari Korset - er kendetegnet for den georgiske ortodokse kirke. Kors et er først kendt i det 3. århundrede, fra Georgien blev kristnet. Legenden siger, at munken/præsten Nino bad ved et kors han satte op på den højeste bakke, der ligger til der hvor floderne Mtkvari og  Aragvi løber sammen og over for Mtskheta, middelalderhovedstaden.
Jvari Korset er kendetegnet ved den vandrette korsarms ender vender ned.
Jvari Hill har siden det 3. århundrede været et pilgrimsmål, hvor pilgrimme har bedt ved korset og den senere opførte kirke fra det 5. århundrede. Det siges, at den nærliggende ligge sø, er alle de tåre som pilgrimmene gennem mere end de sidste 1500 år har grædt, når de har bedt ved korset.
Laguna Beck Club er et nyere feriecenter, der ligger ud til Lake Bazaleti med egen strand til søen. Feriecentret har en snes værelser, restaurant og stor bar ud mod standen. Vi var måske ikke mest opmærksom på, at vi fik booket værelser uden bad og toilet med direkte adgang fra værelset. De vi har booket har godt nok eget bad og toilet, men vi skal udenfor og 10 m længere hen til bygningens gavl. And so what?? Det lever vi med. Ved bookingen fik jeg ikke lige set det. Værelserne er store og, som de nu er i et feriecenter. Restauranten er udmærket og vi spiser både aftensmad da vi ankommer og morgenmad næste dag. det samme med aftensmad. Det er virkelig billigt ophold.
OM - Svetitskoveli Cathedral - katedralen er indviet i år 1029 og er et mesterstykke i middelalder katedralbyggeri i Georgien. Den første kirke er opført på stedet i det 4. århundrede. Det siges at Skt. Nino blev døbt der.
Kirken er kendt for at Christius' kjortel er begravet i katedralen. Katedralen er et landmærke ikke blot arkitektonisk men også religiøst. Christus kjortel blev af en georgisk jøde Elias i det 1.ste århundrede bragt til hans fødeby, Mtskheta fra Jerusalem, hvor han købte den af en romesk soldat. Elias søster døde netop som hun holdt skjorten i sin hånd og kunne ikke slippe den i døden og blev begravet sam men med den. Dermed er kjortlen bevaret i katedralen. Da katedralen er et religiøst landmærke i Georgien er der stor valfart til katedralen og bl.a. for at bede ved en særlig icon fra 1880 illustrerende legenden om The Living Pillar" - den levende Søjle.
OM - Samtavro Convent - var opført i det 4. århundrede af Kong Mirian III af Iberia.  Kirken blev ombygget i det 11. århundrede  af Kong Georg I.  Kirken er flere gange blevet ødelagt dels af jordskælv og dels  i forbindelse med krigshandlinger. Kirken er historisk knyttet til de første kristne i Georgien (Iberia) Saint Nino og Saint Grabiel., Kong Miriam og hans dronning Nana er begravet i kirken. Conventet er bygget som en fæstning med både vagttårn og ringmur. I nyere tid er den berømte munk Saint Gabriel begravet i kirken, da han døde i 1995. I det XIX. århundrede blev der etableret et nonnekloster i forbindelse med klosteret. I klosteret opbevares relikvier: Brombærbusken som Saint Nina bad ved, en sten fra Saint Ninos grav og andre relikvier.

Skriv et svar