RÅD VED PILGRIMSVANDRING I ISRAEL

Hvordan kommer jeg til Israel?
Du kan flyve fra Kastrup til Tel Aviv Ben Gurion Airport.
Hver torsdag og søndag flyver Norwegian fra København kl. 13.45/06.55 med ankomst Tel Aviv kl. 19.05/12.15 lokal tid. Flyvetid ca. 4.30 timer.

Hvordan kommer jeg retur fra Israel?
Da Norwegian flyver hver torsdag/søndag, kan du komme retur med fly omkring kl. 20.05/13.15. Husk at møde op mindst 3 timer før, da du skal igennem 2 securitychecks. Første omkring din bagage, den anden et interview om dine udrejseforhold, inden du kan få udrejsevisum og får adgang til udrejseområdet.

Hvordan kommer jeg ind i Israel?
Du skal have en gyldigt dansk pas med min. 6 måneders udløb. Er du født dansk/skandinav og dansk/skandinavisk statsborger - skal du ikke søge om visum før udrejsen. Accepteres du ved indrejsen, får du udstedt et 3 måneders turistvisum. Forvent lang ventetid for udstedelse af visum og forvent et længere "forhør" om årsagen til din indrejse og din baggrund.

Hvordan kommer jeg ind på Vestbredden (Bethlehem)?

Med Israelsk visum kan du rejse ind og ud via Checkpoint 300 ved overgangen mellem Jerusalem og Bethlehem. Det er ikke den mest behagelige oplevelse. Din bagage bliver scannet og du visiteret og udspurgt om din udrejse og ved din indrejse. Beregn tid i den forbindelse. Personalet er militærpersonel, de er bestemte og nidkærer, men høflige overfor udlændinge.

Hvordan finder jeg overnatningssteder?
Booking.com, Hotels.com, TripAdvisor etc.

Skal der bookes overnatninger på forhånd?
Det tilrådes at du har booket første overnatning af hensyn til udstedelse af visum. Det tilrådes afhængig af årstiden (ferietid), at booke 1 til 2 dage i forvejen.

Hvordan finder jeg transport i Israel?
Der er et fantastisk bussystem, Egged (grønne busser) se hjemmesiden på engelsk (egged.co.il), shottle taxis og alm. taxis. I Jerusalem er der letbane fra Hovedbusstationen til den gamle bydel.

Hvordan finder jeg rundt i Israel?
Trafikskiltningen er på hebraisk, arabisk og normalt på latin.
Kommerciel skiltning er på hebraisk og til tider arabisk eller omvendt. Du må ofte gætte dig frem.

Hvordan er befolkningen i Israel/Vestbredden?
Uanset om det er kristne (der er kun ca. 200.000), jøder eller arabere, er lokalbefolkningen i større byer, mindre byer og på landet utrolig søde og hjælpsomme. Udvis respekt for den lokale religion. Du accepteres som kristen, hvis du accepterer dem som jøder og muslimer. Lad være med at diskutere politik, bosættelser eller andre følsomme emner uanset religion.

Hvilken guidebog skal jeg vælge?
Det kommer an på, hvor du vil vandre! Der er mindst 3 guide bøger "The Jesus Trail", "The Christian Travelers's Guide to The Holy Land", "Walk the Land" og sikkert flere.

Pilgrimspas?
Der er nu mulighed for pilgrimspas. Det kan købes for 10 NIS hos Fauzi Azar Inn i Nazareth.
De store betydende kirker har stempel. Spørg endelig. De bliver så glade for at få lov til at bruge det. Giv en donation.

Stempler i pilgrimspas?
De store betydende kirker har stempel. Spørg endelig. De bliver så glade for at få lov til at bruge det. Giv en donation.

Hvordan er vejret i Israel?
Mar-Maj: behagelig temp, beskeden regn, grønt landskab
Jun-Sept: varmt/rigtig varmt, ingen regn, ferieperiode
Okt-Nov: behagelig temp, beskeden regn, brunt
Dec-Feb: koldt - grønt

Hvilken beklædning anbefales?
Uanset temperatur, så søg for at du har beklædning med lange ærmer og du har lange bukser. Husk hovedbeklædning. God vandresko/støvler. Husk regntøj evt. huer og vanter.

Hvordan er vandrevejene/stierne?
Der er meget vandring direkte på grus og sten underlag uden egentlige udlagte vandrestier, der er mark- og skovveje af vekslende kvalitet og der er vandring på asfaltveje. Der er ind imellem et meget bakket terræn med store sten. Når det er tørt er alt støvet. Når det er vådt, klæber jorden til dit fodtøj og det er meget besværligt at komme frem.

Hvordan er højdeniveauet?
Der er mange højdemeter i vandringen i Gallilee. Højdeforskel på op til 800 m. Nazareth er i kote +300 til +500 m og Gallilee Sea er i kote - 210 m. Mount Tabor er i kote +600.

Hvordan er prisniveauet i Israel?
Prisniveauet for overnatning er på niveau med storbyer i
EU. Prisniveau for mad og drikke er på niveau med DK.


Hvad er sabbat og hvilke udfordringer?
Sabbat er den jødiske weekend - fra fredag ved solnedgang til lørdag til solnedgang. Forretninger kan være lukkede, Transport kan står stille og restauranter kan være velbesøgte.

Hvordan er sikkerheden i Israel?
Den er høj. I storbyerne politi på gaderne, militær i Gallilee især på vestsiden af søen, Jerusalem er der politi- og militærposter i den gamle bydel og især ved Grædemuren.
Ved indgange til trafikcentre, indkøbscentre og større betydende bygninger, er der sikkerhedskontrol med skannere som i lufthavne og vagtpersonale.

Hvad med mad og drikke?
Fantastik varieret og spændende mad. I de mindre byer tilrådes indkøb, hvis der ikke er morgenmad/aftensmad på overnatningsstedet. Der er typisk små købmænd/ supermarkeder i de små byer. Og frugt er der bare alle steder. Køb flaske vand. Koster det samme som i DK. Dyrt i kiosker. Billigere i supermarkeder.

Fauna i Israel?
Israel er ikke for de sarte. Der er slanger (store), skorpioner, edderkopper. De er giftige. Det tilrådes ikke at lægge sig på jorden eller lægge rygsækken på jorden, uden at have sikret sig mod ubudne gæster. Vandre ikke i korte bukser. Har ikke set væggelus. Vær glad for alle kattene - de tager slangerne.

Flora i Israel?
Der er meget vegetation, den er høj og den stikker - især i den tørre tid. Pas på ikke at få rifter på arme og ben. Lange ærmer og lange bukser tilrådes uanset temperatur.

Hvilket sprog skal jeg benytte?
Kan du hebræisk eller arabisk er det en fordel, men engelsk tales næsten af alle eller i det mindste forstår de fleste engelsk.

Er der nogen særlige forhold jeg skal iagttage?
I kirker, moskeer og synagoger skal du have tildækkede arme og ben (lange ærmer og lange bukser). Moskeer ingen fodtøj. I synagoger og ved Grædemuren tildækket hoved (kalot/cap)
Vær ikke provokerende overfor politi/militær - følg anvisningerne og diskuter ikke henvisninger. Følg skikke og opfør dig ordentligt også overfor lokalbefolkningen. Spørg altid om prisen før du bestiller mad eller køber mad og drikke, hvis der ikke er prisskilt. Det gælder også andre indkøb. Ofte er prisen til forhandling.

Hvad må jeg have med i min rygsæk?
Ingen våben. Ingen stoffer. Har du medicin tag billeder af de originale pakninger og tag dem med evt. også recepter. Ellers ingen særlige forholdsregler. Husk flyreglerne for spidse genstande og væsker.

Hvad med taletidskort og datakort i Israel?
Det er ekseptionelt dyrt med tale og dataforbrug i Israel med dit normale abonnement. Like Home kan benyttes i Israel. Ellers køb taletidskort og datakort i Tel Aviv evt. i Nazareth hos en lokal teleudbyder. Kan fås for omkring 500 DKK/250 NCI for 2-3 ugers forbrug. Personalet er behjælpelig med udskiftning af SIM kort og afprøvning.
Med 3 like Home kan du nu bruge dit abonnement i Israel.

Kan jeg besøge moskeer og synagoger?
Ja. Men du skal følge sædvanlig skik for religionen. Moskeer: kun mænd og uden sko og husk lange bukser og dækkede arme. Lad være med at fotografere uden tilladelse. Er i øvrigt meget imødekomne, når der ikke er bøn.
Dog kan moskeen på Tempelbjerget ikke besøges af ikke muslimer.

Synagoger: Husk kalot/cap. Kun mænd. Kvinder uden hovedbeklædning. Husk dækkede arme og ben. Foto kun efter tilladelse. Være stille og tal dæmpet.

Tidszoner?
Israel er + 1 time - men har også sommertid lidt forskudt i forhold til EU - så ved forskydningen + 2 timer.

Udenrigsministeriets Danskerliste?
Tilmeld dig Danskerlisten med oplysninger om hvor du forventes at være og hvornår.

Rejseforsikring og sygesikring?
EU sygesikringen gælder IKKE. Køb rejseforsikring eller brug din Verdens Rejseforsikring i din indboforsikring.

Valuta og betalingskort?
NIC = shekels = kurs ca. 2,00 DKK. Brug evt. US$. De er rigtig anvendelige. € accepteres i Jerusalem. Internationale betalinskort Visa/Mastercard accepteres på hoteller og større butikker i de større byer. Ellers kontanter. Køb valuta hjemmefra.

Pas og dokumentationer?
Gyldigt pas - du får ikke stempel ved indrejse til Israel men et løst kort med navn og billede, der er visum. Pas på det. Skal forevises ofte - hoteller, ved større indkøb, over for politi/militær, når de beder om det. Tag foto af pas og visum og skriv det ud på papir så du har en kopi. Gem det ikke i mobiltelefonen. Tag foto af dine kreditkort (aldrig foto af bagsiden med samme mobiltelefon), kørekort (skriv en papirkopi ud og gem ikke i mobiltelefonen) og af dine forsikrings dokumenter og anden dokumentation.

Fotos og billeder?
Lad være med at tage billeder af personer uden du har spurgt om lov. Tag aldrig billeder af vagtpersonale, politi og militær.
Tag ikke billeder af militærinstallationer. Tag ikke billeder i kirker med blitz, Tag ikke billeder under messer eller bøn. Tag kun billeder i moskeer og synagoger, når du har fået tilladelse. Tag ikke billeder i smug.
Der er ikke restriktioner på at tage billeder med ud af Israel eller fra Vestbredden, så længe du overholder ovennævnte.

Trafik?
Trafikken i Israel er tæt og der køres hurtigt. Pas på ved overgang af større veje. Se dig godt for. Brug fodgængerovergange - de respekteres. Det anbefales ikke at cykle.

Israelske ambassade i Hellerup?
Har du brug for supplerende informationer kan du kontakte ambassaden - de taler engelsk og dansk - og er uhyre hjælpsomme med informationer.

Hvordan er afmærkningen af vandreveje?
Der er produceret en særlig side herom.

Løse hunde, katter og kvæg?
Der er faktisk ingen løse hunde. Jeg så i hvert fald ingen.
Der imod er der mange katte, de bruges til at holde slanger og kryb væk.
Der er løsgående kvæg flere steder, men de er menneskesky.

Flere praktiske råd?
Du er altid velkommen til at kontakte mig for flere råd eller oplysninger. Min mailadresse er admin@abea.dk

Skriv et svar