CAMINO DEL NORTE – SANTIAGO – DAG 1

Start BySantiago de Compostela til Santiago
Dato18. september 2013
Vejr+18C – +20C overskyet /småregn
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt860 km
dag er en liggedag og den skal bl.a. bruges til at gå til pilgrimsmesse kl. 12.00 i Katedralen.
Jeg gik lidt rundt i den gamle bydel i løbet af for middagen.
Kl. 11.15 gik jeg til Katedralen, der allerede var fyldt godt op og da messen startede kl. 12.00 var den fyldt helt op.
I dagens anledning var der udenlandske præster, der på deres modersmål læste nogle skriftsteder fra Bibelen.
Til de katolske messer gives der nadver og jeg vil tro at mere end 3/4 del af menigheden fik nadveren.
Inden udgangen blev det store røgelskar svunget igennem kirkerummet under en fantastisk orgel musik og sang af en nonne med en utrolig flot stemme.
Der er 8 kirketjenere, der får dette store røgelskar på over en meter i højden og vel også en 3/4 meter i diameter til at svinge fra den ene ende til den anden i midterskibet, så det er ved at røre loftet i katedralen. Det er imponerende og spektakulært, at se røgelskaret svinge fra side til side i et tykt tov. Det er lidt af et show og hele menigheden klapper efter udførelsen.
Eftermiddagen gik med at pleje mit højre knæ så det kan få lidt ro oven på vandringen.
Jeg skal nu beslutte hvordan jeg kommer tilbage til Biaritz i Sydfrankrig. Jeg leje nok en bil og køre de ca. 1.000 km retur.
Jeg overvejer om jeg skal køre til Lugo (ca. 100 km fra Santiago mod øst) og se katedralen der og videre til Oviedo og ligeledes se katedralen i byen. På vejen kan jeg overnatte i San Sebastian og se katedralen i byen, da jeg ikke fik set den da jeg vandrede igennem San Sebastian. Det var nemlig tidlig morgen og katedralen var lukket.

Katedralen i Santiago de Compostela


Katedralen i Santiago er resultatet af over 700 års konstruktion samlet i forskellige stilarter og til dens nuværende størrelse og det er sket som en kontinuerlig udvikling.
Katedralen tog sin begyndelse i det 900 århundrede og udviklede sig fra en Basilika i 1075 og frem til omkring 1750 som katedral og hvor den fremstår som i dag.
Baggrunden for denne imponerende Katedrals tilblivelse og vedvarende interesse er, at Jesus' mest ærede discipel Jacobs grav blev opdaget  i 800 tallet og til ære for ham, blev der umiddelbart efter at hans grav blev fundet, opført en mindre kirke.
Det skal erindres, at det meste af den Iberiske halvø på dette tidspunkt var besat af muslimerne og kun den nordligste del af halvøen var kristen på daværende tidspunkt. Så det var jo en enestående lejlighed for de nordlige kongedømmer og den kristlige gjestlighed, at få kristne pilgrimme til at vandre til Sct. Jacobs grav i Santiago, som alternativ til Jesus grav i Jerusalem og Peters grav i Rom og dermed fremme kristendommen på den Iberiske halvø.
 Vandringen til Sct. Jacobs grav blev et tilløbsstykke uden lige i middelalderen - omkring 1000 til 1200, hvor der var over en million pilgrimme vandrende til Santiago de Compostela om året.
Derfor måtte der også bygges en kirke/katedral der på passende måde ærede Sct. Jacob og hans jordiske rester for det stigende antal pilgrimme.
Pilgrimsvandringen til Sct. Jacobs Grav var ligestillet med pilgrimsvandringen til Jerusalem og Rom og en pilgrim fik ultimativ syndsforladelse når han var nået frem og ærede de jordiske rester af Sct. Jacob.
I dag er der ca. 200.000 der årligt  vandre til Sct. Jacobs grav i Santiago. Og tallet er stigende. Pilgrimme fra hele verden vandre af de gamle spanske pilgrimsruter, der alle forenes i Santiago de Compostela.

Skriv et svar