FRANCISKUSLEDEN – 2021

Franciskusleden kan man begynde at pilgrimsvandre fra Ekeryds Missionshus og derefter vandre 195 km til Vadstena Klosterkirke, hvor Hellig Bigittas relikvier er opbevaret i et gyldent skrin til højre for kirkens alter.

Franciskusleden slutter ved Alvastra Klosterruin ved Omberg, der er 2 dages vandring tidligere end Vadstena, Derved er pilgrimsruten omkring 145 km.

Pilgrimsvejen har et forløb der veksler mellem lokaleveje og stier, hvor af mange af kilometerne er langs Vættern fra Jönköping og nordpå.

Småland og Østgøtland har tradition for at der gennem tusind år at have mange klostre og kirker, der er spredt ud over regionerne. Derfor er det vanskeligt ikke at besøge de små lokale og skønt beliggende kirker og de lidt større i byerne langs pilgrimsruten.

Svenska Kyrkan har gjort meget for at sikre en god og oplevelsesrig pilgrimsvandring på stier, gode svenske røde grusveje og på lokale småveje med beskeden trafik. Hertil kommer er god afmærkning, så der er tryghed ved at vandre på den udlagte rute uden at vandre fejl. Samtidig går pilgrimsruten gennem en skøt og meget varieret landskab og skøn natur og igennem flere naturreservater.

Pilgrimsvandringen går stort set fra kirke til kirke og de fleste af dem på ruten er åben og der er mulighed for at få stempler i pilgrimspasset, hvis det er et ønske for den vandrende og søgende.

Der er hver dag mindst en kirke der kan besøges ofte flere og det er overvejende velholdte gamle middelalder kirker med iblandt moderne fra 60’erne og 70’erne i dejlig afveksling.

Der er på etaperne gode muligheder for overnatninger i flere kvaliteter, både vandrehjem, bed & breakfast, hoteller og bl.a. Golf Resort og Kursuscentre. Så der er adgang til overnatning i mange kvaliteter og priser.

Ønsker den vandrende at samle stempler er det muligt både i kirker og ved henvendelse til Vadstena Pilgrimscentrum at købe/få pilgrimspas, der mod aflevering med stempler i at få det vekslet til et Birgittacertifikat, der dokumenterer at pilgrimmen har vandret til Vadstena Klosterkirke .

Pilgrimscentrum i Vadstena er åbent onsdag til fredag kl. 10 til kl. 16 (efteråret 2021) og her kan man aflevere sit pilgrimspas, hygge sig med andre pilgrimme og pilgrimspræster, Der er café med et dejligt udvalg af mad, kager og drikkelse. Der er også mulighed for at der kan anvises overnatning, herunder bl.a. på Mariagården, der er klosterets herberg.

Pilgrimsruten kan vandres på 6 til 8 dage og dertil skal lægges 2 vandredage på Klosterleden fra Alvastra Klosterruin til Vadstene,

Pax et bonum