CHEMIN DE SAINT JACQUES II – 2018

Vandring på Chemin de Saint Jacques de Compostele har været en stor oplevelse. Det har også været en stor udfordning. Og det har været en stor fornøjelse.
Pilgrimsvejen følger den gamle romerske ved Via Podiensis og er på i alt 755 km og kan vandres på omkring 33 dage.
Over de 2 vandringer, første i september og seneste i april 2018, har der faktisk ikke været noget at udsætte på vejret, det skulle da lige være, at det har været mellem +2C til +40C og det kun har været få regnvejrsdage op til 5. 
Det er ikke en pilgrimsvej man kommer nemt til, forstået sådan at der er mange højdemeter, hvor det højeste pas er i kote 1.325 m ved Col de Aubrac. På hele pilgrimsvejen er der i alt 19.245 højdemeter.
De væsentligste byer på pilgrimsvejen er: Le Puy, Conques, Figeac, Cahors, Moissac, Condom og Sain Jean Pied de Port.
Pilgrimsruten er overvejende på asfalt med en del vandring på grus og markveje samt stier. Et fornuftigt mix. Som nævnt er der mange højdemeter i pilgrimsruten. Der er faktisk dage som er ret anstrengende både i højdemeter og længde. 
Overnatningsmulighederne er faktisk mange, når herbergerne tages med. Hoteller og B&B foretrækker jeg. Så jeg lægger etaperne og ruten efter at jeg finder den bedste overnatning for mig. Så jeg følger ikke altid pilgrimsruten slavisk, ligesom jeg ind i mellem tager en asfaltvej, hvis det er at foretrække.
Jeg bryder mig ikke på grund af min alder om at vandre op og ned på stejle stenede stier. Så dem forsøger jeg at undgå ved at tage en anden vej. Har ikke lyst til at falde og forstuve eller brække et ben eller en hofte.
Det er ikke de mange pilgrimme der vandre ruten, der var en håndfuld pilgrimme de første dage, så blev der lidt færre midt på ruten og så lidt flere igen sidst på ruten. Så pilgrimsruten er bestemt ikke overrendt.
Sammenfattende kan det siges, at det er en pilgrimsrute, som er udfordrende og anstrengende, men som er smuk og byder på mange kulturminder, katedraler og kirker og det i et utrolig smukt og varierende landskab og terræn.
Så jeg vil gerne anbefale pilgrimsruten til den lidt rutinerede pilgrimsvandre.