CAMINO NAVARRO – FRANCÉS – 2018

Der blev for længe siden sagt "er du først begyndt på den første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig, du få en evig trang til at fortsætte, lyst til at opdage, lyst til at vide, lyst til at lytte, lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hun/han du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på sin første pilgrimsvandring"

Camino Navarro - er faktisk den første del af Camino Francés fra Saint Jean Pied de Port på den nordlige side af Pyrenæerne i Frankrig og til Obanos i Region Navarro i Spanien. I Obanos møde Camino Aragonés med Camino Francés og fortsætter som sådan til Santiago de Compostela. Så Camino Navaror er på ca. 97 km heraf de 77 km i Navarro og til Santiago er der derfra ca. 700 yderligere km. Camino Francés er den mest benyttede pilgrimsrute til Santiago af de mange pilgrimsruet fra Frankrig og Spanien af de mange i Spanien der har sit endemål i Santiago.
 Det er Camino Frances der er forbundet med Saint Jacob og alle de myter og legender og historier der er om ham. Det er også den som tidligst er beskrevet i en guidebog af en fransk munk i begyndelsen af det første årtusinde. En guidebog som næppe mange pilgrimme gennem tiden har fulgt, men fulgt Stjernehimmelen til Santiago. Det siges at caminoen har en særlig evne til at forandre det vandrende menneske og at den vandrende er en anden person en den som startede på sin  pilgrimsvandring. For mange af de vandrende er enden på vandring en ny begyndelse. Camino Navarro starter for pilgrimmen med lige at vandre en tur fra nordsiden af Pyrenæerne til sydsiden. En lille vandring på ca. 20 km, hvor der vandres op på nordsiden til pashøjden i ca. 1.400 m højde og ned med ca. 500 højde meter på sydsiden til Roncesvalles på den første vandredag. Lidt af en begyndelse og udfordring for andre. Dog kan dagen vandres uden den store fysiske træning forud, blot man er no genlunde ved godt helbred. En oplevelse for mange, som en stor udfordring, men også en forløsning, når dagen er omme. For mange er aftenens samvær, hvor der tales om dagens vandring med de mange andre pilgrimme, det som blive et dejligt og skønt minde over en præstation, som man ikke i livet ville have undværet. Det er i dette øjeblik man bliver pilgrim for livet.