ARMENIEN – PILGRIMSFÆRD DAG 5

Start byHalidzur til Tartev til Chiva
Dato26. september 2017
Vejr+28C sol
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt0 km
5. dag på vores pilgrimsfærd er vi nu nået så langt sydpå, som vi har planlagt af hensyn til vores besøg af de mange klostre.
I dag skal vi besøge en af kronjuvelerne af klostrene - Klosterborgen Tartev.
Tartev ligger også næsten på en terrasse ud fra bjergsiden og vejen op til klosterborgen er en af de lidt mere specielle. Det er muligt at køre op til klosteret fra Halidzor, der er faktisk kun 13 km, men det tager næsten 1 time i bil. Vejen er i usædvanlig dårlig stand. Den er en grus- og stenvej, der er stejl og med mange hårnålesving. Tartev ligger i provinsen - Syunik
Nemmere er det at komme til klosteret med svævebanen fra Halidzur "Wings of Tartev".
Svævebanen er en af de længste i verden - over 6 km - og med største højde er 300 m over bjergdalen. Svævebanen har 2 gondoler og kan hver transportere 25 personer. Svævebanen afløste for et par år siden en gammel svævebanen bygget af russerne. Klosterborgen Tartev er for armenerne et historisk kristent kulturcentrum , hvor bl.a. Den Armenske Apostolske Kirke er udbredt fra. For omkring 1.200 år siden var der over 1.000 gejstlige, lærde, munke og øvrige beboere i og omkring klosteret.
Klosterborgen indeholder flere bygninger og er under renovering. Selve klosterkirken er stor og fortsat i brug til messer.
I et tilbygget mausulæum er Sankt Grigors stedt til hvile i en sagofag. Sankt Grigor (Lysbringeren) er den munk som døbte kong Tridiate III.
Tartev Klosterborg er et smukt beliggende bygværk med ringmur og borgtårne på den ene side, der ligger ind mod den flade del af bjergsiden og på de 3 andre sider ligger bygningerne ud til den stejle bjergside.
Da vi nu skal tilbage mod Yerevan, tager vi en afstikker til et mindre kloster Vorotnavank, der ligger ud mod floden Vorotan og nær byen Sisian.
Selv om der er mindre end 200 km til Yerevan, beslutter vi at overnatte i Ch'iva på motellet Journey Motel og Restaurant, så vi kan køre i dagslys frem til Yerevan.

Skriv et svar