GEORGIEN – PILGRIMSFÆRD DAG 6

Start byDusheti til Gegerti Triniti til Dusheti
Dato7. juni 2019
Vejr+18C   overskyet
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt0 km
Det er en skøn morgen - søen er hel blank uden så meget som en krusning. Morgenmad med udsigt over søen. Vi skal nord på ad Military Highway til den russiske grænse. Vi skal køre ca. 125 km  nord og retur. Det er rigtig godt vejr. Vi forventer at besøger en række spændende kulturminder på vejen - på en anden side af Jvari passet er Russia Georgia Friendship Monument, Gergeti Trinity Church, Archangel Monastery Complex, Anunari Fortres Complex, Saint George Church og Jvari Monastery Complex inden vi kører de sidste kilometer til Laguna Bech Club.
Dagen bliver en lang køretur ca. 300 km. På vej nordpå oplever vi de stadig højere bjerge og i takt med at koten stiger over dagen ændres vejret også
Det første vi mål vi stopper ved, er ca. 100 km op ad vejen, hvor vi besøger et imponerende monument - Russia-Georgia Friendship Monument, der ligger på en bjergskråning  mellem Gudauri og Jvari Passet. Det er opført i 1983 i anledning af en venskabstraktat mellem landene. Det er i den sædvanlige imposante og voldsomme billedstil, der er udpræget i denne region.
Næste stop er det utrolig smukt beliggende Gergeti Church, der ligger i lidt over kote 2.000 m
Og endelig kun en enkelt kilometer fra grænsen besøger vi Archangel Monastery Complex, der er det nordligste af klostrene på The Military High way.
På vejen retur holder vi ind ved Jvari Passet, der ligger i 2.395 m højde.
Zhinvali Reservoir eller Dam er bygget mellem 1974 og 1985 og taget i brug som reservoir for et hydroelektrik kraftværk. Reservoiret er beliggende ud til The Military Highway og en del af floden Aragvi. Det som tiltrækker beskueren  er den usædvanlige stille azurblå vandoverflade. Dæmningen er næsten ½ kilometer bred. Når man besøger området oplever man et fantastisk  natursceneri hvor bjergene spejler sig i vandoverfladen.
Neden for reservoiret ligger et af de store georgiske kulturminder - Ananuri Forters Complex - et af disse mange kirkeborge, der ligger  i Georgien.  Dets beliggenhed set fra flodsiden er helt enestående.
Daiali Gorge (kløft) er udgravet af floden Terek og er  ca 13 km lang . Kløftens sydøstlige side er flod for et af Kaukasus højeste bjerge - Mount Kazbek på over 5.200 m højde. Nogen steder er  der lodrette vægge i kløften på op til 1.800 m højde. Kløften kaldes også - Caucasian Gate - porten i Kaukasus. Daiali Gorge er en af de to pas over Kaukasus og den danner ligeledes pasovergang mellem Georgien i nord og Rusland i syd. 
Grænseovergangen er international men kan ikke passeres af gående, da der er en lang tunnel på den russiske side. Den kan passeres køren de. På grund af det ret dårlige forhold mellem Rusland og Georgien er grænsen ind i mellem lukket i kortere og længere tid.
Laguna Beck Club er et nyere feriecenter, der ligger ud til Lake Bazaleti med egen strand til søen. Feriecentret har en snes værelser, restaurant og stor bar ud mod standen. Vi var måske ikke mest opmærksom på, at vi fik booket værelser uden bad og toilet med direkte adgang fra værelset. De vi har booket har godt nok eget bad og toilet, men vi skal udenfor og 10 m længere hen til bygningens gavl.
And so what?? Det lever vi med. Ved bookingen fik jeg ikke lige set det. Værelserne er store og, som de nu er i et feriecenter.
Restauranten er udmærket og vi spiser både aftensmad da vi ankommer og morgenmad næste dag. det samme med aftensmad. Det er virkelig billigt ophold.
OM - Zhinvali Reservoir -I 1974 besluttede myndighederne at opdæmme floden Aragvi i regionen Dusheti mellem Ananuri og Zhinvali. Den kunstige sø og det tilknyttet hydroelektrisk anlæg blev taget i brug i 1986.
Reservoiret har en dæning på ca. 100 m højde og er 10 km langt og har en kapacitet 500 mio m3. Vandet benyttes både til elektricitet og som drikkevand til indbyggerne i Tbilisi.
Vandet er flodvand fra Aragvi og det har en turkis farve. 
OM - Russia-Georgia Friendship Monument -Er et stort rundt monument opført i beton og påsat farvede fliser, der i en billedserie viser episoder i den georgiske og russiske historie.
Monumentet udført i den svulstise socialrealistiske russiske monumentale stil.
Monumentet er opført med udsigt over Devils Valley i 1983 for at fejre den 200 år gamle bilaterale aftale mellem Georgien og Rusland om venskab mellem nationerne, der blev indgået i 1783.
Monumentet er en turistattraktion og er placeret ret iøjefaldende på en afsats ud i dalen og ligger mellem Gudauri og Jvari Passet.
OM - Jvari Pas Gudauri - Jvari Pas er det højeste sted på The Milatary Highway.
Passet ligger i kote 2.395 m, hvor vejen op til passet er en række hårnålesving og derefter forløber vejen svagt ned mod nord.
Ved passet er et lille kloster og fra gammel tid er det er kors ved den oprindelige vej over passet.
Ved passet er opsat en stele fra 1697, der blev opsat i forbindelse med den nye linjeføring af vejen i forbindelse med vejens udvidelse af den russiske hær, der udførte forbedringen.
Passet er om vinteren svært passabelt på grund af sne og dårligt vejr, hvorimod der om sommeren har en umindelig smuk udsigt.
OM - Dariali Border Crossing Georgia - Grænseovergangen er den eneste mod Rusland i Georgien og har derfor stor betydning for begge lande.
I de senere år efter krigen i 2009 er overgangen blevet forbedret med bl.a. helt ny grænsebygning og på russisk side en 2 km lang tunnel.
Overgangen er vital, da den både benyttes af personer i biler fra den russiske side enten som transit gennem Georgien til Armenien, Tyrkiet eller Azerbaijan og videre til Iran og for den store trafik af lastvogne med forskelligt gods fra og til regionen.
Grænseovergangen er åben hele året i det omfang det kan lade sig gøre for vejret, der kan være med meget sne om vinteren, da passet ligger i kote 1.475 m i det Høje Kaukasus. Den er daglig åben mellem kl. 7 til kl. 18.00.
Overgangen kan også være lukket eller overgangen kan være besværliggjort, hvis der opstår politiske problemer mellem Rusland og Georgien. Det er set ind i mellem.
Den nye grænseovergang der blev taget i brug 2010 er opført med tilskud fra USA og EU.
Overgangen ligger i den smalleste del af den 13 km lange Dariali Kløft med floden Terek på den ene side og som er årsag til kløften, da floden har udvasket den igennem klippen.
Nogen steder er klippevæggene op til 1800 m høje og går næsten lodret op.
Det er en af verdens mest spektakulær grænseovergange.
Det er på grund af den lange tunnel ikke muligt at kommer over grænseovergangen uden at det sker i bil.
Jeg var inde på grænseovergangsområdet, da jeg besøgte grænseovergangen, hvor der er de sædvanlige faciliter som cafe, bank, pas- og toldkontrol.
Grænseområdet er sædvanlig bevogtet uden militær tilstedeværelse.
OM - Archangel Monastery Complex - Klosterets rette navn er : Dariali Monastery of the Archangels Saint Michael og Gabriel.
Det nye kirkekompleks blev påbegyndt opført i 2006 og blev indviet i 2011. Foruden selve kirkebygningen er et klokketårn, der er bygget sammen med klosterbygningen.
På grund af det er et nybyggeri, er kirkerummet holdt i hvide vægge uden bemalinger og rummet er prydet med store ikoner, bl. a. et af de to ærkeengle.

Skriv et svar