OM THE MILITARY HIGHWAY – GEORGIEN

Der blev for længe siden sagt "er du først begyndt på den første pilgrimsvandring, så slutter du aldrig, du få en evig trang til at fortsætte, lyst til at opdage, lyst til at vide, lyst til at lytte, lyst til at se - og lyst til at fortælle, så hun/han du møder bliver overbevist om, at hun/han også skal tage det første skridt på en første pilgrimsvandring"

Jeg starter min pilgrimsvandring på The Georgien Military Highway i  katedralen i Tbilisi og vandre de ca. 184 km på 9 etaper. Tbilisi ligger i kote 380 m - 770 m. Som du kan se af kortudsnittene er der vandring stort set op, op og op hele vandringen frem til Jvari Passet i kote 2395 m, hvorefter det blive en varieret vandring ned og op frem til den russiske grænse i Dariali kløften ved Archangel Monatery, hvor min vandring tager sin slutning. Den næstsidste vandredag er opdelt i 2 etaper, en kort etape på 8 km til overnatningsstedet og derefter en etape til Gegerti Trinity Church, der er det højst beliggende kloster i Georgien i kote 2.200 m og med Georgiens højeste bjerg på 5.100 m som baggrund.
Den moderne Georgian Military Highway er en europavej. Den er befærdet med trafik med både lastvogne og personbiler i moderat omfang. Lastvogne fra Iran, Tyrkiet, Armenien, Azerbaijan bruger vejen til Rusland lige som der er lastvogne den anden vej. Der udover kører der turistbusser samt lokaltrafik. Meget af vejen er i fin stand frem til Jvari Passet og resten er udmærket, dog er nogle mindre afsnit nedslidt og smalle strækninger i den høje del af Kaukasus.  Jeg er ikke særlig nervøs ved at vandre på vejen, da jeg jo ved selvsyn har set og kørt på den i juni i år. Det vil nok være en god ide at have trafikvest på, da en vandre næppe er det mest åbenlyse at møde på Military Highway.
Det nordlige Georgien er beliggende i det Høje Kaukasus mellem Sortehavet og Det Kaspiske Hav og er grænsen mod Rusland, hvor der er bjergrigt, men på en smuk og utrolig frodig måde. Store høje grønne bakker op til snegrænsen. Bjergkæden har toppe op til 5.642 m (Mount Elbrus). Georgien er beliggende i Transkaukasien, der er sydskråningen. Kaukasus har været et område, der har været omstridt i århundrede mest mellem småregioner både nord og syn for bjergkæden og altid i konflikt med Rusland og dets interesser i regionen. Senest var der krig mellem Rusland og Georgien i 2008, hvor de nordlige regioner løsrev sig fra centralregeringen i Tbilisi med Ruslands hjælp og godkendelse. Der er fortsat spredte konflikter langs løsrivelses grænsen. Senest har der været konflikt i Gori ca. 150 km vest for Military Highway, hvor der ikke har været problemer. Ind imellem er grænsen mellem Rusland og Georgien lukket i kortere eller længere tid.

Skriv et svar